2022-01-20, Mija dzień
„W kociołkach bigos grzano, w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną” pisze Adam Mickiewicz w narodowej epopei Pan Tadeusz.
Z kalendarza świąt nietypowych możemy się dowiedzieć, że dzisiaj, 20 stycznia obchodzimy Dzień Bigosu. O walorach smakowych tej jednej z najbardziej tradycyjnych polskich potraw nie trzeba nikogo przekonywać. Podobnie jak nikogo nie trzeba zachęcać do jedzenia bigosu. Co ciekawe, bigos jest daniem, które po wielokrotnym odgrzewaniu wcale nie traci, a niekiedy zyskuje i to przy każdym kolejnym podgrzaniu, gdyż jak jest dobrze zrobiony, to smakuje jeszcze lepiej.
Etymologia słowa bigos, choć jest wciąż niejasna, sięga XIV wieku. To wtedy używano określenia siekanina. W XVI wieku bigos przybrał wygląd galaretki z wywaru, którą zalewano siekane mięso. W kolejnym wieku nazwę smacznej potrawy przypisano walce szablom tzw. siekanie mięsa – bigosowanie ofiary. Wzmianki o kuszącej potrawie to już XIX wiek, gdzie dostrzeżono bogactwo smaku kiszonej kapusty, którą łączona z białą, co z języka łacińskiego „bigos” miało oznaczać dwa smaki.
O ,,wyjątkowym’’ dniu nie zapomina Gorzowski Rynek Hurtowy, który zauważa, że jeśli na stole jest bigos, to znak, że jesteśmy wśród swoich, najprawdopodobniej na tradycyjnej polskiej imprezie’’. Dobry bigos jest tylko wtedy, kiedy zostanie przygotowany z dobrej kapusty. A tą można kupić choćby na gorzowskim ,,ryneczku przy Jerzego’’.
(red.)
Funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej (SCS) skontrolowali kilka sortowni w woj. lubuskim.