2022-04-06, Mija dzień
Jaki smak ma gorzowska Wielkanoc? O tym przekonamy się w najbliższy piątek, 8 kwietnia na ryneczku przy ul. Jerzego.
Tam kucharze i uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych wspólnie z Gorzowskiem Rynkiem Hurtowym przygotują świąteczną zupę chrzanową. Przy okazji opowiedzą o najpopularniejszych przepisach na świąteczny stół oraz wielkanocnych tradycjach i zwyczajach kulinarnych.
Na degustację zapraszamy od godziny 10.00.
Chrzan w tradycji wielkanocnej symbolizuje siłę fizyczną i zdrowie. A sam chrzan jako roślina znana jest od wielu stuleci jako dodatek do dań, nie tylko świątecznych. Dodaje smaku wszelakim wędlinom i mięsiwom podawanym na zimno. To także niezbędny dodatek wielkanocnego barszczu, żurku lub tradycyjnej zupy chrzanowej. Święta wielkanocne bez chrzanu wręcz przeczą tradycji.
Z siłą tradycji zmierzą się kucharze gorzowskiego „gastronomika” wraz ze swoimi uczniami. Dla klientów ryneczku przy Jerzego, którzy w piątek zaplanują zakupy, przygotują gorzowską zupę chrzanową. Do garnków trafią produkty lokalne prosto od kupców z ryneczku, m.in. świeży chrzan, cebula, czosnek, marchewka i ziemniaki.
To kolejna wspólna akcja Zespołu Szkół Gastronomicznych, Gorzowskiego Rynku Hurtowego i Miasta Gorzów. W trosce o pielęgnowanie tradycji, zdrowe zwyczaje żywieniowe gorzowian wspólnie realizowaliśmy już gotowanie „Barszczu po gorzowsku” oraz realizowaliśmy działania w ramach Międzynarodowego Roku Warzyw i Owoców. Od września 2020 roku szkoła, GRH i Miasto łączy oficjalne porozumienie o współpracy.
Gotowanie ruszy przed 10.00. Na spotkanie z kucharzami i dyrektorem ZSG oraz prezes GRH zapraszamy o godzinie 10.00.
(mp)
Od połowy maja użytkowników gorzowskiej wody będzie czekała coroczna podwyżka cen, ustalona przez Wody Polskie jeszcze pod koniec 2022 roku i opublikowana wiosną 2023 roku.