więcej

więcej
Echogorzowa logo

wiadomości z Gorzowa i regionu, publicystyka, wywiady, sport, żużel, felietony

Jesteś tutaj » Home » Mija dzień »
Sergiusza, Teofila, Zyty , 27 kwietnia 2024

Ogórki kiszone a kwaszone

2022-07-23, Mija dzień

Czy wiecie, że kiszenie oraz kwaszenie są prowadzone dwoma różnymi procesami?

medium_news_header_34269.jpg
Fot. GRH

Najczęściej poddaje się im wszelakie dowolne warzywa, jednak najbardziej popularne to kapusta i ogórki.

Proces kiszenia. Jest to inaczej proces fermentacji mlekowej, którą przeprowadzają bakterie kwasu mlekowego. Rozkładają one cukry zawarte w warzywach do kwasu mlekowego i niewielkiej ilości kwasu octowego wraz z etanolem. Powstały kwas mlekowy automatycznie obniża pH roztworu (zalewy ogórkowej) do około 4,5. Wówczas nie rozwijają się bakterie gnilne, które psują żywność. Właśnie dlatego ogórki kiszone są zazwyczaj dobrze zakonserwowane – i to całkowicie naturalnie!

Proces kwaszenia. Kwaszenie jest sztucznie wywołanym… kiszeniem. Producenci chcą dzięki temu procesowi uzyskać podobny do kiszenia efekt, jednak nieco niższym kosztem. Właśnie z tego względu nie poddają ogórków działaniu bakterii i zalewają je roztworami kwasów mlekowych, octowych czy sorbowych. Głównie tym różnią się ogórki kiszone a kwaszone.

Ogórki w occie mają w przypadku procesu kwaszenia mocno octowy zapach i są białe, miękkie i mało elastyczne. Różnice widoczne są od razu – ogórki kwaszone są mniej wyraźne w smaku, z kolei ogórki kiszone są twarde, chrupiące i kwaśne.

Kto już nabrał smaku to w imieniu Gorzowskiego Rynku Hurtowego zapraszamy w przyszłym tygodniu na ryneczek Jerzego w Gorzowie, gdzie jest wysyp smacznych ogórków.  Niecierpliwi mogą kupić kiszone ogórki już gotowe, w słoiku.

(as)

X

Napisz do nas!

wpisz kod z obrazka

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x