więcej

więcej
Echogorzowa logo

wiadomości z Gorzowa i regionu, publicystyka, wywiady, sport, żużel, felietony

Jesteś tutaj » Home » Mija dzień »
Irydy, Tamary, Waldemara , 5 maja 2025

Malinowe, bycze serca, koktajlowe i inne

2022-08-27, Mija dzień

Sierpień to pora pomidorów. W pełnym słońcu dojrzewają, dzięki czemu stają się wyjątkowo smaczne.

medium_news_header_34544.jpg
Fot. GRH/FB

Pomidory różnią się kształtem, wielkością, a przede wszystkim smakiem. A oto te, które najczęściej spotkasz na gorzowskim ryneczku Jerzego:

• Okrągłe gruntowe – najpopularniejszy gatunek. Zdecydowanie lepsze od cieplarnianych są te dojrzewające pod gołym niebem. Doskonale smakują po ugotowaniu jak i na surowo. Sprawdzą się na przetwory. Mają bardzo dużo soku.

• Malinowe – największe i najbardziej soczyste. Mięsiste o łagodnym, słodkim smaku.

• Karłowate – sprzedawane w gronach, o intensywnym smaku i zapachu.

• Bycze serca – o podłużnym kształcie i twardym miąższu, mniej soczyste od innych pomidorów. W smaku przypominają pomidory malinowe, jednak są mniej aromatyczne. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek.

• Koktajlowe – najmniejsze wśród pomidorów. Często wykorzystywane do sałatek lub dekoracji potraw. Występują czerwone, żółte lub pomarańczowe.

(grh)

X

Napisz do nas!

wpisz kod z obrazka

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x