2022-08-27, Mija dzień
Sierpień to pora pomidorów. W pełnym słońcu dojrzewają, dzięki czemu stają się wyjątkowo smaczne.
Pomidory różnią się kształtem, wielkością, a przede wszystkim smakiem. A oto te, które najczęściej spotkasz na gorzowskim ryneczku Jerzego:
• Okrągłe gruntowe – najpopularniejszy gatunek. Zdecydowanie lepsze od cieplarnianych są te dojrzewające pod gołym niebem. Doskonale smakują po ugotowaniu jak i na surowo. Sprawdzą się na przetwory. Mają bardzo dużo soku.
• Malinowe – największe i najbardziej soczyste. Mięsiste o łagodnym, słodkim smaku.
• Karłowate – sprzedawane w gronach, o intensywnym smaku i zapachu.
• Bycze serca – o podłużnym kształcie i twardym miąższu, mniej soczyste od innych pomidorów. W smaku przypominają pomidory malinowe, jednak są mniej aromatyczne. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek.
• Koktajlowe – najmniejsze wśród pomidorów. Często wykorzystywane do sałatek lub dekoracji potraw. Występują czerwone, żółte lub pomarańczowe.
(grh)
W Gorzowie tegoroczne matury rozpoczną się w poniedziałek, 5 maja i potrwają do 24 maja.