2023-03-02, Mija dzień
Dobry dietetyk musi umieć przyrządzić potrawy. Dlatego na Zamiejscowym Wydziale Kultury Fizycznej powstała pracownia gastronomiczna. Do inwestycji 100 tys. zł dołożył lubuski samorząd.
Zamiejscowy Wydział Kultury Fizycznej (gorzowska filia AWF w Poznaniu) od kilku lat kształci studentów na kierunku dietetyka. Studia są coraz bardziej popularne, a uczelnia stara się, by nauka w jej murach było atrakcyjna. Dlatego – z pomocą samorządu województwa – postanowiła stworzyć w budynku dydaktycznym fizjoterapii pracownię, z której będą korzystać przyszli dietetycy.
- Dietetyka to niesłychanie ważny kierunek i widać, że studenci chętnie go wybierają. To strzał w dziesiątkę. Ten kierunek również świetnie wpisuje się w naszą Strategię Rozwoju Województwa Lubuskiego, bo zdrowie i jakość życia to nasza inteligentna specjalizacja. Gratuluję rektorowi i kadrze, że potrafili sprostać nowemu wyzwaniu. Samorząd województwa lubuskiego w dalszym ciągu będzie wspierał Akademię Wychowania Fizycznego w Gorzowie, która jest bardzo ważną uczelnią, obok Akademii im. Jakuba z Paradyża. Świetnie się rozwija, zasługuje na nasze wsparcie i jest już marką regionu lubuskiego - mówi marszałek Elżbieta Anna Polak.
- Dietetykę traktujemy w pewnym sensie priorytetowo, bo to kierunek, który bardzo umiejętnie wpisuje się w przestrzeń miedzy kierunkami medycznymi (a takim kierunkiem jest fizjoterapia prowadzona tu już od lat) a sportowymi (takimi jak wychowanie fizyczne) – tłumaczy prof. AWF dr hab. Dariusz Wieliński, rektor Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu. - Dietetyka to nie tylko zdrowie i zdrowe odżywianie, ale również dietetyka sportowa. Dzięki wsparciu jesteśmy w stanie tworzyć studentom godziwe warunki do nauki, a także studiowania czysto akademickiego, czyli przyglądania się temu, jak są prowadzone badania naukowe w zakresie żywności i żywienia.
Dotychczas studenci dietetyki na zajęcia musieli chodzić do zaprzyjaźnionego Zespołu Szkół Gastronomicznych. Od dziś takie przedmioty, jak: przetwórstwo żywności; technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwo; produkcja potraw i posiłków wegetariańskich w profilaktyce i leczeniu chorób; budowa maszyn i urządzeń gastronomicznych będą realizowane w uczelnianym kompleksie przy ul. Estkowskiego w Gorzowie Wlkp. Stworzono cztery stanowiska dla studentów, wyposażone w kuchenki elektryczne, blaty robocze i okapy. A w pracowni znajdują się również zlewy, piec konwekcyjno-parowy, zmywarko-wyparzarka, chłodziarko-zamrażarka oraz drobny sprzęt kuchenny.
- Pracownia umożliwi nie tylko dydaktykę na wysokim poziomie, ale też organizację imprez dla mieszkańców Gorzowa i województwa lubuskiego, np. w ramach Festiwalu Nauki czy warsztatów dietetycznych. A więc wszystko, co wpływa – jak powiedziała pani marszałek – na stan zdrowia i jakość życia naszych mieszkańców – podkreśla prof. AWF dr hab. Piotr Żurek, dziekan Zamiejscowego Wydziału Kultury Fizycznej AWF w Poznaniu.
Jak zaznacza kanclerz AWF Wiesław Kuhnert pracownia powstała w zaledwie rok, a jej całkowity koszt wyniósł 157 tys. zł. 100 tys. zł uczelnia otrzymała z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego w ramach dotacji z 2022 r., która w sumie wynosiła 350 tys. zł. - Od 2015 roku w ramach programu Młodzi On-Life wspieramy tworzenie nowych kierunków, pomagamy naszym uczelniom zatrzymać młodzież nie tylko po to, żeby tu studiowali, ale i wybrali nasz najpiękniejszy region na świecie do życia. Do tej pory uczelnia dostała na otwieranie nowych kierunków 1 mln 650 tys. zł, w tym roku będzie to kolejne 300 tys. zł – dodaje marszałek Elżbieta Anna Polak.
- Rozwój szkolnictwa wyższego jest jednym z priorytetów zarządu województwa. Rozwój kierunku lekarskiego na Uniwersytecie Zielonogórskim, jak i wspomożenie innych uczelni publicznych przez zarząd i większość Sejmiku Województwa, świadczy o tym, że jest to dobry sygnał do rozwoju dla naszego regionu i do pozostania na miejscu – mówi członek zarządu województwa lubuskiego Tadeusz Jędrzejczak.
- Ta pracownia jest dopełnieniem tego, co dzieje się od dawna na gorzowskim AWF-ie. To nie tylko wychowanie fizyczne, ale właśnie fizjoterapia, teraz dietetyka. To wszystko dotyczy zdrowego stylu życia. Myślę, że jako województwo lubuskie jesteśmy wizytówką, jeśli chodzi o dbałość o zdrowie. Kiedyś był taki serial „Na kłopoty Bednarski”. Dziś chciałoby się powiedzieć „na kłopoty zarząd województwa lubuskiego, urząd marszałkowski”, bo jakiekolwiek wezwanie o pomoc, o wsparcie rzeczywiście nigdy nie zostaje bez odpowiedzi. Za to trzeba podziękować, szczególnie pani marszałek – dodaje posłanka na Sejm RP Krystyna Sibińska.
- Potencjałem tego miejsca są studenci, kadra naukowa i osoby, które zarządzają uczelnią. Nigdy nie jest za późno, żeby zadbać o zdrowie. Jako radna Sejmiku Województwa Lubuskiego mogę powiedzieć, że atmosfera zawsze sprzyja nam w tym miejscu. Życzę Państwu wielu inicjatyw. Na pewno będziemy Was wspierać – kierowała swoje słowa do władz i pracowników uczelni radna Sejmiku Województwa Lubuskiego Anna Synowiec.
Z kolei Radosław Wróblewski, radny Gorzowa podkreśla, że uczelnia pełni ważną rolę na mapie edukacyjnej miasta. - Pieniądze wydawane na edukację, szkolnictwo wyższe są najlepiej wydanymi pieniędzmi. Mamy nowe możliwości. Reprezentuję zawodowo sektor oświaty i mam nadzieję, że tego typu inwestycje pozwolą na realizację wspólnych przedsięwzięć. Mam nadzieję, że te pracownie i nasze wspólne działania posłużą temu, by uświadamiać młodych ludzi, rodziców, jak ważne są kwestie żywienia – dodaje dyrektor Wojewódzkiego Ośrodka Metodycznego w Gorzowie.
Kierownikiem Zakładu Dietetyki jest dr inż. Kinga Mruczyk.
(umwl)
W sobotę 3 maja mieszkańcy Gorzowa będą mogli spotkać się z Magdaleną Biejat, kandydatką Lewicy w nadchodzących wyborach prezydenckich.