więcej

więcej
Echogorzowa logo

wiadomości z Gorzowa i regionu, publicystyka, wywiady, sport, żużel, felietony

Jesteś tutaj » Home » Mija dzień »
Jaropełka, Marii, Niny , 3 maja 2025

Nowa pracownia dla studentów dietetyki

2023-03-02, Mija dzień

Dobry dietetyk musi umieć przyrządzić potrawy. Dlatego na Zamiejscowym Wydziale Kultury Fizycznej powstała pracownia gastronomiczna. Do inwestycji 100 tys. zł dołożył lubuski samorząd.

medium_news_header_36215.jpg
Fot. Paweł Wańczko/Lubuskie.pl

Zamiejscowy Wydział Kultury Fizycznej (gorzowska filia AWF w Poznaniu) od kilku lat kształci studentów na kierunku dietetyka. Studia są coraz bardziej popularne, a uczelnia stara się, by nauka w jej murach było atrakcyjna. Dlatego – z pomocą samorządu województwa – postanowiła stworzyć w budynku dydaktycznym fizjoterapii pracownię, z której będą korzystać przyszli dietetycy.

Ta uczelnia to jedna z naszych marek

- Dietetyka to niesłychanie ważny kierunek i widać, że studenci chętnie go wybierają. To strzał w dziesiątkę. Ten kierunek również świetnie wpisuje się w naszą Strategię Rozwoju Województwa Lubuskiego, bo zdrowie i jakość życia to nasza inteligentna specjalizacja. Gratuluję rektorowi i kadrze, że potrafili sprostać nowemu wyzwaniu. Samorząd województwa lubuskiego w dalszym ciągu będzie wspierał Akademię Wychowania Fizycznego w Gorzowie, która jest bardzo ważną uczelnią, obok Akademii im. Jakuba z Paradyża. Świetnie się rozwija, zasługuje na nasze wsparcie i jest już marką regionu lubuskiego - mówi marszałek Elżbieta Anna Polak.

- Dietetykę traktujemy w pewnym sensie priorytetowo, bo to kierunek, który bardzo umiejętnie wpisuje się w przestrzeń miedzy kierunkami medycznymi (a takim kierunkiem jest fizjoterapia prowadzona tu już od lat) a sportowymi (takimi jak wychowanie fizyczne) – tłumaczy prof. AWF dr hab. Dariusz Wieliński, rektor Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu. - Dietetyka to nie tylko zdrowie i zdrowe odżywianie, ale również dietetyka sportowa. Dzięki wsparciu jesteśmy w stanie tworzyć studentom godziwe warunki do nauki, a także studiowania czysto akademickiego, czyli przyglądania się temu, jak są prowadzone badania naukowe w zakresie żywności i żywienia.

Chcemy zatrzymać młodych w naszym regionie

Dotychczas studenci dietetyki na zajęcia musieli chodzić do zaprzyjaźnionego Zespołu Szkół Gastronomicznych. Od dziś takie przedmioty, jak: przetwórstwo żywności; technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwo; produkcja potraw i posiłków wegetariańskich w profilaktyce i leczeniu chorób; budowa maszyn i urządzeń gastronomicznych będą realizowane w uczelnianym kompleksie przy ul. Estkowskiego w Gorzowie Wlkp. Stworzono cztery stanowiska dla studentów, wyposażone w kuchenki elektryczne, blaty robocze i okapy. A w pracowni znajdują się również zlewy, piec konwekcyjno-parowy, zmywarko-wyparzarka, chłodziarko-zamrażarka oraz drobny sprzęt kuchenny.

- Pracownia umożliwi nie tylko dydaktykę na wysokim poziomie, ale też organizację imprez dla mieszkańców Gorzowa i województwa lubuskiego, np. w ramach Festiwalu Nauki czy warsztatów dietetycznych. A więc wszystko, co wpływa – jak powiedziała pani marszałek – na stan zdrowia i jakość życia naszych mieszkańców – podkreśla prof. AWF dr hab. Piotr Żurek, dziekan Zamiejscowego Wydziału Kultury Fizycznej AWF w Poznaniu.

Jak zaznacza kanclerz AWF Wiesław Kuhnert pracownia powstała w zaledwie rok, a jej całkowity koszt wyniósł 157 tys. zł. 100 tys. zł uczelnia otrzymała z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego w ramach dotacji z 2022 r., która w sumie wynosiła 350 tys. zł. - Od 2015 roku w ramach programu Młodzi On-Life wspieramy tworzenie nowych kierunków, pomagamy naszym uczelniom zatrzymać młodzież nie tylko po to, żeby tu studiowali, ale i wybrali nasz najpiękniejszy region na świecie do życia. Do tej pory uczelnia dostała na otwieranie nowych kierunków 1 mln 650 tys. zł, w tym roku będzie to kolejne 300 tys. zł – dodaje marszałek Elżbieta Anna Polak.

- Rozwój szkolnictwa wyższego jest jednym z priorytetów zarządu województwa. Rozwój kierunku lekarskiego na Uniwersytecie Zielonogórskim, jak i wspomożenie innych uczelni publicznych przez zarząd i większość Sejmiku Województwa, świadczy o tym, że jest to dobry sygnał do rozwoju dla naszego regionu i do pozostania na miejscu – mówi członek zarządu województwa lubuskiego Tadeusz Jędrzejczak.

Nasz region dba o zdrowie

- Ta pracownia jest dopełnieniem tego, co dzieje się od dawna na gorzowskim AWF-ie. To nie tylko wychowanie fizyczne, ale właśnie fizjoterapia, teraz dietetyka. To wszystko dotyczy zdrowego stylu życia. Myślę, że jako województwo lubuskie jesteśmy wizytówką, jeśli chodzi o dbałość o zdrowie. Kiedyś był taki serial „Na kłopoty Bednarski”. Dziś chciałoby się powiedzieć „na kłopoty zarząd województwa lubuskiego, urząd marszałkowski”, bo jakiekolwiek wezwanie o pomoc, o wsparcie rzeczywiście nigdy nie zostaje bez odpowiedzi. Za to trzeba podziękować, szczególnie pani marszałek – dodaje posłanka na Sejm RP Krystyna Sibińska.

- Potencjałem tego miejsca są studenci, kadra naukowa i osoby, które zarządzają uczelnią. Nigdy nie jest za późno, żeby zadbać o zdrowie. Jako radna Sejmiku Województwa Lubuskiego mogę powiedzieć, że atmosfera zawsze sprzyja nam w tym miejscu. Życzę Państwu wielu inicjatyw. Na pewno będziemy Was wspierać – kierowała swoje słowa do władz i pracowników uczelni radna Sejmiku Województwa Lubuskiego Anna Synowiec.

Z kolei Radosław Wróblewski, radny Gorzowa podkreśla, że uczelnia pełni ważną rolę na mapie edukacyjnej miasta. - Pieniądze wydawane na edukację, szkolnictwo wyższe są najlepiej wydanymi pieniędzmi. Mamy nowe możliwości. Reprezentuję zawodowo sektor oświaty i mam nadzieję, że tego typu inwestycje pozwolą na realizację wspólnych przedsięwzięć. Mam nadzieję, że te pracownie i nasze wspólne działania posłużą temu, by uświadamiać młodych ludzi, rodziców, jak ważne są kwestie żywienia – dodaje dyrektor Wojewódzkiego Ośrodka Metodycznego w Gorzowie.

Kierownikiem Zakładu Dietetyki jest dr inż. Kinga Mruczyk.

(umwl)

 

X

Napisz do nas!

wpisz kod z obrazka

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x