2023-03-29, Mija dzień
Żurek czy barszcz biały? Czym się różnią i czy się różnią oraz która z zup nadaje się bardziej na wielkanocny stół?
O tym między innymi opowiedzą kucharze z Zespołu Szkół Gastronomicznych z Gorzowa, którzy znowu zadbają o podniebienia klientów ryneczku przy Jerzego.
Tym razem, na kilka dni przed świętami Wielkiej Nocy wspólnie z Gorzowskim Rynkiem Hurtowym zapraszamy na degustację żurku. Będzie również okazja, by otrzymać wielkanocną palmę, na dwa dni przed Niedzielą Palmową.
To kolejna wspólna akcja GRH, gorzowskiego „gastronomika” i Miasta tuż przed Wielkanocą. W trosce o pielęgnowanie tradycji, zdrowe zwyczaje żywieniowe gorzowian, w ubiegłym roku wspólnie gotowaliśmy zupę chrzanową. W tym roku bohaterem wydarzenia „Wielkanoc z ryneczkiem przy Jerzego” będzie żurek - na wielkanocnych stołach numer jeden od wielu lat. Uznawany za wykwintną zupę dla smakoszy, stanowi rarytas kulinarny. Stał się jedną z tradycji wielkanocnych w Polsce.
Z siłą tradycji, w najbliższy piątek 31 marca, w godzinach porannych, zmierzą się kucharze gorzowskiego „gastronomika” wraz ze swoimi uczniami. Dla klientów ryneczku przy Jerzego, którzy w piątek zaplanują zakupy, przygotują wielkanocny przysmak i opowiedzą jak zrobić najsmaczniejszy żurek na święta.
Podobnie jak w ubiegłym tygodniu, podczas akcji gotowania będzie możliwość skorzystania z porad prawnych Miejskiego Rzecznika Konsumentów. Specjaliści z biura rzecznika bezpłatnie udzielą porad związanych z prawami konsumenta.
Zapraszamy w godzinach od 9.00 do 11.00.
Wydział Promocji i Informacji
Grafika: Jan Wojtanowski
W sobotę 3 maja mieszkańcy Gorzowa będą mogli spotkać się z Magdaleną Biejat, kandydatką Lewicy w nadchodzących wyborach prezydenckich.