2023-04-01, Mija dzień
To była prawdziwa uczta o poranku. Uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych wraz ze swoim nauczycielem, szefem kuchni Kamilem Tużnikiem, przygotowali wielkanocny żurek dla klientów ryneczku przy Jerzego.
Wszystko w ramach kolejnej kulinarnej akcji Gorzowskiego Rynku Hurtowego „Gastronomika” i Miasta „Wielkanoc z ryneczkiem przy Jerzego”.
- Tym razem, na kilka dni przed świętami Wielkiej Nocy, zaprosiliśmy gorzowian na degustację żurku, który od lat jest „numerem jeden” na wielkanocnych stołach. Uznawany za wykwintną zupę dla smakoszy, stanowi rarytas kulinarny. Stał się jedną z tradycji wielkanocnych w Polsce – powiedziała prezes GRH Agata Dusińska.
Dla chętnych do degustacji była również niespodzianka - palma wielkanocna, ręcznie robiona przygotowana z produktów które można kupić na ryneczku przy Jerzego.
W sumie w ramach akcji „rozlano” ponad 60 litrów zupy i rozdano 40 palm.
To kolejna wspólna akcja GRH, gorzowskiego „gastronomika” i Miasta tuz przed Wielkanocą. W trosce o pielęgnowanie tradycji, zdrowe zwyczaje żywieniowe gorzowian w ubiegłym roku wspólnie gotowaliśmy zupę chrzanową. W tym roku bohaterem wydarzenia „Wielkanoc z ryneczkiem przy Jerzego” był żurek.
Podobnie jak w ubiegłym tygodniu, podczas akcji gotowania była możliwość skorzystania z porad prawnych Miejskiego Rzecznika Konsumentów. Specjaliści z biura rzecznika bezpłatnie udzielali porad związanych z prawami konsumenta.
Wydział Promocji i Informacji
Fot. Karolina Machnicka, Jan Wojtanowski
W sobotę 3 maja mieszkańcy Gorzowa będą mogli spotkać się z Magdaleną Biejat, kandydatką Lewicy w nadchodzących wyborach prezydenckich.