2023-10-02, Mija dzień
Wszystko za sprawą finału festiwalu „Polska od kuchni”, w którym udział wzięły przedstawicielki Koła Gospodyń Wiejski z Kłodawy. Głównym elementem stoiska promocyjnego „Kłodawianek” była reneta landsberska.
W maju Gorzowski Rynek Hurtowy po raz kolejny w tym roku zaprosił do Gorzowa festiwal „Polska od kuchni”, na którym swoje umiejętności prezentowały członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z różnych części kraju, także z lubuskiego. 30 września w Warszawie odbył się ogólnopolski finał festiwalu podczas którego na stoisku promocyjnym „KGW Kłodawianki” promowaliśmy renetę landsberską, odmianę jabłka wyhodowaną jeszcze w przedwojennym Gorzowie.
Obok lokalnych przysmaków z różnych regionów kraju na błoniach Stadionu Narodowego w Warszawie, gdzie odbywał się tegoroczny finał festiwalu „Polska od Kuchni” Miasto wraz z Gorzowskim Rynkiem Hurtowym promowało lokalną odmianę jabłka, renetę landsberską będącą jednym z symboli Gorzowa.
Promowanie lokalnej kultury i pielęgnacja tradycji to główne założenia festiwalu „Polska od kuchni”, którego celem jest prezentacja lokalnych produktów i kulinarnego dziedzictwa z różnych stron Polski.
W ramach wydarzenia odbywają się pokazy i warsztaty kulinarne, eksponowane są lokalne produkty, a także trwają rywalizacje pomiędzy Kołami Gospodyń Wiejskich, które promują lokalną tradycję i dają możliwość posmakowania pysznego jedzenia z różnych zakątków Polski.
Przez kilkanaście tygodni poprzedzających finał, festiwal „Polska od kuchni” gościł kolejno w każdym z województw Polski. W trakcie pięciomiesięcznej trasy festiwal odwiedził 16 województw, a w wydarzeniu wzięło udział 800 kół gospodyń wiejskich. Mieszkańcy miast mogli poznać smaki z różnych regionów i wybrać te, które najbardziej przypadły im do gustu, jednocześnie wzbogacając się o wiedzę dotyczącą lokalnych zwyczajów.
Wydział Promocji i Informacji UM
Fot. Karolina Machnicka
Już 2 maja, w Dzień Flagi Rzeczypospolitej Polskiej, Gorzów ponownie zamieni się w morze biało-czerwonych barw.