2024-11-27, Mija dzień
Bank Żywności w Gorzowie prowadzi od lat na szeroką skalę działalność pomocową, ratując żywność przed jej zmarnowaniem, a jednocześnie przekazując ją najuboższym i potrzebującym.
Czyni to w ramach programów ogólnopolskich, a nawet europejskich. By jednak działać sprawnie, bank musi mieć funkcjonalne zaplecze logistyczne z magazynami i chłodniami.
- Trwa właśnie wielki remont, który pozwoli nam przystąpić do kolejnej akcji pomocy – mówi Augustyn Wiernicki, prezes Banku Żywności w Gorzowie.
- Rosną potrzeby społeczne w tym zakresie, pogłębia się sfera ubóstwa, dlatego operujemy coraz większymi partiami żywności. Remont był więc koniecznością – dodaje Krystyna Rogacewicz, dyrektor Banku Żywności w Gorzowie.
Dodajmy, że gorzowski Bank Żywności jest jedyną tego typu placówką w województwie lubuskim. Obsługuje około 20 tysięcy osób.
Ryszard Waldun
Tegoroczna, szósta już degustacyjna kolacja na rzecz Hospicjum św. Kamila przeszła do historii.