więcej

więcej
Echogorzowa logo

wiadomości z Gorzowa i regionu, publicystyka, wywiady, sport, żużel, felietony

Jesteś tutaj » Home » Mija dzień »
Hugona, Piotra, Roberty , 29 kwietnia 2024

Uwaga: lato to czas zatruć pokarmowych!

2013-07-09, Mija dzień

Lato to czas, kiedy wzrasta liczba zatruć pokarmowych szerzących się przez żywność i wodę. Żywność, a zwłaszcza kremy z jajek i mleka, mielone mięso oraz ryby stanowią doskonałe podłoże do namnażania bakterii i wytwarzania enterotoksyn. Najwięcej zatruć pokarmowych powodują nieświeże wyroby cukiernicze z dodatkiem kremów, lody, garmażeryjne sałatki jarzynowe z majonezem oraz potrawy z jaj, mięsa, ryb, ich przetwory i konserwy.

medium_news_header_4273.jpg

Przetrwaniu i namnażaniu drobnoustrojów w żywności sprzyjają takie czynniki jak nieprawidłowe jej przechowywanie (np. kilkakrotne zamrażanie i rozmrażanie), nieprawidłowy proces obróbki termicznej potrawy (np. niedogotowanie) oraz zakażenia związane z kontaktem ze zwierzętami i owadami. Rozwojowi tego typu zatruć sprzyjają wysokie temperatury.

WSSE w Gorzowie

X

Napisz do nas!

wpisz kod z obrazka

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x