więcej

więcej
Echogorzowa logo

wiadomości z Gorzowa i regionu, publicystyka, wywiady, sport, żużel, felietony

Jesteś tutaj » Home » Mija dzień »
Irydy, Tamary, Waldemara , 5 maja 2024

Świeży miód pod starym Spichlerzem

2013-07-19, Mija dzień

W sobotę w godz. 10.00-15.00 przed Spichlerzem na ul. Fabrycznej odbędzie Jarmark Miodny. Będzie można degustować i kupować tegoroczne miody  oraz pszczele przetwory bezpośrednio od producentów. Organizatorami jarmarku są Muzeum Lubuskie im. Jana Dekerta  i Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Gorzowie.

Dobroczynne właściwości miodu znane są właściwie od wielu, wielu wieków, ale nie każdy z nich korzysta, A szkoda, szczególnie teraz, gdy jesienne szarugi niosą z sobą różnego rodzaju infekcje i choroby.

Miód to naturalny produkt wyprodukowany przez pszczoły z nektaru i spadzi, czyli słodkiej cieczy zbieranej na liściach, igłach i zielonych pędach roślin a wydalone przez mszyce i inne małe stworzonka. W głównej mierze składa się z wody, wielu cukrów, soli mineralnych, emzymów, kwasów organicznych, witamin, białka, aminokwasów oraz substancji powstrzymujących wzrost i rozmnażanie się bakterii chorobotwórczych. Już sam skład jest najlepszą gwarancja, że miód jest dobry niemal na wszystko, aczkolwiek niektórym, zwłaszcza alergikom może szkodzić.

Miody dzielimy na nektarowe, spadziowe i mieszane. Mamy więc m.in. miód wielokwiatowy, akacjowy, rzepakowy, lipowy, spadziowy, gryczany i wrzosowy. Każdy ma inną konsystencję, zabarwienie, skład, smak i właściwości. I każdy jest dobry na co innego, choć większość zalet jest wspólna. Jest bardzo pomocny w profilaktyce zdrowotnej i leczeniu wielu chorób. Z powodzeniem może zastąpić wiele leków, których nagminne nadużywamy. Apiterapia, czyli leczenie miodem i produktami pszczelimi staje się coraz bardziej popularna, choć nie jest jeszcze powszechna. Każdy jednak może samodzielnie dobrać odpowiedni miód dla siebie,  rodziny, a nawet na określoną porę roku.

Polecane miody:

Najważniejsze jest aby kupować miód u sprawdzonego dostawcy, bo nazbyt często jest on zwyczajnie fałszowany albo podchodzi z tych stron świata, gdzie pszczoły w nadmiarze bywają faszerowane np. antybiotykami. Najlepszy jest nasz polski miód, szczególnie ten kupiony u znajomego pszczelarza. Zwracajmy wiec uwagę na pochodzenie miodu. Dlatego jarmark organizowany przez miejscowych producentów powinien być gwarancją zakupu zdrowego miodu.

Miód należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, w szczelnie zakręconym słoiku. Miód, który się skrystalizował, możemy przywrócić do płynnej postaci delikatnie podgrzewając słoik w ciepłej wodzie – temperatura nie może jednak przekroczyć 40 stopni, bo w wyższej traci wiele swoich wartości i właściwości. Z tego też powodu nie należy słodzić miodem gorących napojów. I uważamy na miód, który nie chce się nigdy skrystalizować – może być podrabiany. Najszybciej krystalizuje się miód rzepakowy, bo już po kilkunastu dniach, natomiast akacjowy, lipowy czy gryczany krystalizują się nawet kilkanaście miesięcy.

Jedzmy miód przez okrągły rok, bo jak głosi stare ludowe przysłowie, kiedy ”w domu miód, w rodzinie zdrowia w bród”.

zet

X

Napisz do nas!

wpisz kod z obrazka

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x