2021-07-01, Kalendarium
1361 r. (660 lat temu) – przebywający w Dankowie margrabia Ludwik Rzymski w imieniu swego brata Ottona ofiarował duchownym z kościoła parafialnego p.w. NMP w Gorzowie dochód z 4 łanów w Wawrowie na utrzymanie wiecznej lampki przy ołtarzu.
1361 r. (660 lat temu) – przebywający w Dankowie margrabia Ludwik Rzymski w imieniu swego brata Ottona ofiarował duchownym z kościoła parafialnego p.w. NMP w Gorzowie dochód z 4 łanów w Wawrowie na utrzymanie wiecznej lampki przy ołtarzu; w dokumencie tym gorzowski kościół po raz pierwszy nazwany został mariackim [ecclesie parochialis sante Marie].
1921 r. (100 lat temu) – w Gorzowie wznowił działalność Pruski Instytut Higieny, przeniesiony z Poznania; przez pierwsze lata mieścił się on w barakach przy ul. Warszawskiej (naprzeciw kościoła); dla jego potrzeb przy ul. Warszawskiej wzniesiono budynek – po wojnie – szpital zakaźny – którego poświęcenie nastąpiło w 1929 r.
1946 r. (75 lat temu) – reskryptem Ministerstwa Pracy i Opieki Społecznej w Gorzowie powołano samodzielną Ubezpieczalnię Społeczną, która do tej pory funkcjonowała jako oddział US w Poznaniu, objęła ona swym zasięgiem oprócz miasta i powiatu gorzowskiego także powiaty strzelecki, skwierzyński, międzyrzecki, sulęciński i rzepiński.
1946 r. (75 lat temu) – Delegatura Państwowej Agencji Drzewnej „Paged” w Gorzowie przekształcona została w Oddział, któremu podlegały delegatury w Szczecinku i Szczecinie, a także składnice w Bytowie, Białogardzie i Szczecinku, w samym mieście „Paged” posiadał warsztaty i park samochodowy urządzono przy ul. Kosynierów Gdyńskich 15-16 oraz przy ul. Teatralnej 14-16, składnicę materiałów drzewnych przy ul. Składowej 1 oraz skład drzewa w Wieprzycach; dyrekcja zajmowała budynek przy ul. Mieszka I 42, pierwszym dyrektorem został Józef Barczyński.
1946 r. (75 lat temu) – Zjednoczenie Energetyczne Okręgu Poznańskiego powołało zakład o nazwie „Kierownictwo Budowy Elektrowni Okręgowej w Gorzowie”, co można uznać za początek obecnej Elektrociepłowni, budowa ta była jednym z priorytetów planu 3-letniego (1947-1949) i 6-letniego (1950-1955), powstała ona na terenie dawnej elektrowni przemysłowej „IG Farbenindustrie” przy obecnej ul. Energetyków, której budowę rozpoczęto w 1939; na czele kierownictwa budowy stanął inż. Tadeusz Steffen (1903-1974).
1946 r. (75 lat temu) – w nowym rozkładzie jazdy Gorzów uzyskał skomunikowanie z Gnieznem, Inowrocławiem i Poznaniem.
1951 r. (70 lat temu) – ślusarz Bogdan Konieczny (1922-2005), majster montażowy, został naczelnym dyrektorem GZWS, czyli „Stilonu”, jako tzw. wysunięty robotnik kierował zakładem prawdop. ok. 2 lat.
1951 r. (70 lat temu) – w Pile rozegrano indywidualne zawody żużlowe z udziałem 21 zawodników z 7 klubów, indywidualnie triumfował Tadeusz Stercel (1927-1991) ze „Stali” Gorzów, w klasyfikacji zespołowej „Stal” zajęła III miejsce.
1966 r. (55 lat temu) – Prezydium MRN przyjęło rezygnację Ireny Byrskiej (1901-1997) i odwołało ją ze stanowiska dyrektora Teatru im. Juliusza Osterwy; na funkcję tę powołany został młody aktor i reżyser Jan Błeszyński (* 1936); musieliśmy opuścić Gorzów na rozkaz władzy miasta – twarze im się nie podobały! – i to właśnie po sukcesie „Alvaresa”. Do dymisji jednogłośnie podał się cały zespół aktorski. Został jeden aktor – bo chciał. I jedna aktorka z ciężko chorym mężem. No i zespół techniczny też nie mógł wyjechać. Tyle zapamiętałam – pisała I, Byrska na 50-lecie polskiej sceny w Gorzowie.
1976 r. (45 lat temu) – z połączenia m.in. WPHACU, „Argedu”, „Otexu”, „Eldomu” powstało Wojewódzkie Przedsiębiorstwo Handlu Wewnętrznego (WPHW), jego dyrektorem został Jan Szymków (1932-2020); zgodnie z wdrożoną właśnie reformą handlu – WPHW zmonopolizowało handel artykułami przemysłowymi w miastach, WSS „Społem” – handel artykułami spożywczymi, zaś „Samopomoc Chłopska” została gestorem handlu na wsi; w następstwie reformy należący do „Społem” dom handlowy „Kokos” stał się supersamem spożywczym.
1981 r. (40 lat temu) – z powodu remontu zamknięte zostało kino „Kopernik”, prace trwały do końca lutego 1982 r.
1996 r. (25 lat temu) – w Świerkocinie otwarto prywatne Safari–ZOO, które funkcjonowało do 2017 r.
1996 r. (25 lat temu) – ZWCh „Stilon” zaprzestały finansowania sekcji piłkarskiej ZKS „Stilon”.
2006 r. (15 lat temu) – premier Kazimierz Marcinkiewicz otworzył obwodnicę w Witnicy z czterema rondami oraz zakład szwajcarskiej firmy Steinform.
2006 r. (15 lat temu) – premierą sztuki „Nocleg w Apeninach” otwarto Teatr Letni.
2017 r. – w następstwie zwarcia elektrycznego na wieży kościoła katedralnego wybuchł pożar, który strawił najwyższą kondygnację budowli; pożar powstał w sobotę podczas wieczornej mszy w kościele, straż pożarna przyjęła zgłoszenie o pożarze o godz. 18.28, akcja gaśnicza z udziałem 329 strażaków trwała 14 godzin, poprzez transmisje w TV i internecie śledziła ja cała Polska; z powodu pożaru przerwano obchody 760-lecia miasta, a katedra była zamknięta do 2020 r.
2020 r. – siedziba Klubu Pioniera i gorzowskiego oddziału Polskiego Towarzystwa Historycznego po 15 latach wróciła do Muzeum Lubuskiego im. J. Dekerta.
1951 r. (70 lat temu) – Nina Pawłowska, gorzowska poetka, autorka wierszy o Gorzowie w tomikach „Drzwi otwarte” (1979), „Ja po raz drugi” (1985) i „Ja po raz trzeci” (1994), zm. w 2003 r.
1957 r. – Stefania Zielińska (66 l.), nauczycielka muzyki, pionierka miasta; była jedną z pierwszych nauczycielek gry na fortepianie w Miejskiej Szkole Muzycznej.
1963 r. – Stanisław Miłostan (61 l.), w l. 1949-50 – I sekretarz KP i KMP PZPR w Gorzowie, później poseł na sejm z województwa poznańskiego (1957-1961) i zastępca członka KC PZPR (1959-1963)
1970 r. – Helena Szalewiczowa (72 l.), pionierka miasta, jedna z pierwszych nauczycielek I LO, gdzie uczyła j. angielskiego do 1964 r.
1977 r. – Mieczysław Sawicki (58 l.), b. kierownik USC w Gorzowie (1958-1973).
2008 r. – Stanisław Mikołajko (72 l.), b. dyrektor Zasadniczej Szkoły Zawodowej przy ZM „Gorzów” (1962-1971), organizatorem i pierwszym przewodniczącym (1958-1962) koła SIMP przy ZM „Gorzów”,
60. – Zenon Burzawa, piłkarz i trener piłkarski; wychowanek SHR Wojcieszyce, niegdyś napastnik „Stilonu”, król strzelców ekstraklasy w barwach „Sokoła” Pniewy.
55. – Marek Sobolewski, jeden z organizatorów Młodzieżowego Ruchu Oporu (1981-1092) i b. działacz Ruchu Młodzieży Niezależnej.