Echogorzowa logo

wiadomości z Gorzowa i regionu, publicystyka, wywiady, sport, żużel, felietony

Jesteś tutaj » Home » Kalendarium »
Laury, Laurentego, Nory , 6 czerwca 2025

4 czerwca

2025-06-04, Kalendarium

1810 r. (215 lat temu) – ukończono ostatni przed rozbiórką remont wieży Bramy Młyńskiej, na jej szczycie ponownie umieszczono gałkę z „Wiadomością dla potomnych”.

Zdarzyło się:

1810 r. (215 lat temu) – ukończono ostatni przed rozbiórką remont wieży Bramy Młyńskiej, na jej szczycie ponownie umieszczono gałkę z „Wiadomością dla potomnych”.

1945 r. (80 lat temu) w Gorzowie odbył się wiec PPS z udziałem I sekretarza Wojewódzkiego Komitetu Robotniczego PPS w Poznaniu, Czesława Grajka (1901-1973).

1945 r. (80 lat temu) uruchomiony został konny konwój pocztowy między Gorzowem a Wiciną [= Witnica]; wymiana poczty odbywała się co drugi dzień wozem jednokonnym.

2000 r. (25 lat temu) – w Teatrze im. Osterwy odbyła się premiera baśni Hanny Januszewskiej (1905-1980) „Mały tygrys Pietrek” w reżyserii i scenografii Cezarego Żołyńskiego i z muzyką Marka Zalewskiego, tytułowego Pietrka zagrała Anna Łaniewska. Była ta pierwsza z serii inscenizacji o przygodach małego tygryska Pietrka, w 2002 r, jego imię otrzymało Przedszkole Miejskie nr 23.

2005 r. (20 lat temu) – po 7 latach funkcjonowania w halach przy ul. Przemysłowej supermaket „NOMI” przeprowadził się do pawilonu po b. sklepie „miniMal” przy ul. Myśliborskiej.

2019 r. – w nowo zbudowanym Ośrodku Radioterapii przy Szpitalu Wojewódzkim przeprowadzono pierwsze naświetlanie; budowa ruszyła wiosną 2017, dwukondygnacyjny obiekt kosztował 66 mln zł, na parterze mieszczą się poradnie, uruchomione już z początkiem roku, na piętrze ośrodek i hostel.

Zmarli:

2002 r.Edward Świderski (82 l.), kolejarz, muzyk, pionier miasta

2003 r. Nina Pawłowska (52 l.), poetka, autorka wierszy o Gorzowie w tomikach „Drzwi otwarte” (1979), „Ja po raz drugi” (1985) i „Ja po raz trzeci” (1994)

2005 r. (20 lat temu)Stanisław Seweryński (76 l.), inż. chemik, em. pracownik „Stilonu, pionier gorzowskiej koszykówki i honorowy prezes gorzowskiego oddziału Polskiego Związku Filatelistycznego

2015 r. (10 lat temu)Bolesław Idziak (87 l.), b. aktor gorzowski (1962-1966).

2018 r.Maria Brychcy (63 l.), gorzowianka, nauczycielka fizyki i chemii w SP nr 10 (1982-2002) oraz fizyki i astronomii w Zespole Szkół nr 12 im Jana II Sobieskiego.

2022 r.Eugeniusz Świętek (87 l.), b. piłkarz, najstarszy z legendarnego tercetu piłkarskiego braci Świętków, brat Zenona (1935-2005) i Tadeusza (1940-2017), grę w piłkę rozpoczął w „Admirze”, w 1952 na krótko przeniósł się do „Stali”, następnie grał w „Kolejarzu”, czyli „Warcie”.

X

Napisz do nas!

wpisz kod z obrazka

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x