2014-03-06, Sport
Zapraszamy do rozmowy z Joanną Puchan, specjalistką dietetykiem, właścicielką firmy Centrum Zdrowia i Diet z Międzyrzecza. Przeprowadziliśmy ją przy okazji badań zawodników gorzowskiej Stali.
* Uczestniczyła pani ostatnio w zajęciach z naszymi żużlowcami. Skąd wzięło się u pani zainteresowanie speedwayem?
- Od trzech lat wspólnie z mężem wspieramy finansowo klub i zawodników oraz jesteśmy członkami BSC. Po prostu kochamy czarny sport, a Stal Gorzów to nasza drużyna.
* Jaki był cel wizyty na zajęciach sportowych zawodników?
- Dzięki analizatorowi TANITA BC dokonaliśmy pomiaru składu ciała zawodników, którzy byli obecni na treningu. Badanie miało na celu wychwycenie ewentualnych nieprawidłowości wagowych oraz w składzie ciała zawodników, które można skorygować jeszcze w okresie przygotowawczym do sezonu, zarówno dietą, jak i aktywnością fizyczną.
* I jakie mieliśmy wyniki?
- W przypadku wszystkich zawodników i trenera wyniki wypadły bardzo dobrze. Wszyscy posiadają niską zawartość tłuszczu oraz prawidłową masę mięśniową
przy swojej wadze. Jednak powinni uważać na poziom tłuszczu w organizmie, gdyż jego zbyt niski poziom może powodować problemy z przyswajaniem wielu
witamin, szczególnie rozpuszczalnych w tłuszczach.
* Ma pani jakieś zalecenia dla zawodników?
- Wielkich korekt tutaj nie przewiduję, jednak powinni oni bardzo dużą uwagę zwrócić na zasygnalizowany przeze mnie problem przyswajalności witamin A, D,
E i K przy zbyt małej ilości tłuszczu w organizmie. Zalecam odpowiednio zbilansowaną dietę, z odpowiednią zawartością tłuszczu, białka i węglowodanów.
(sg)
Znakomicie zaprezentowali się młodzi lekkoatleci AZS AWF Gorzów podczas mistrzostw Polski U-23 w Krakowie.