Echogorzowa logo

wiadomości z Gorzowa i regionu, publicystyka, wywiady, sport, żużel, felietony

Jesteś tutaj » Home » Prosto z miasta »
Balladyny, Lilli, Mariana , 30 kwietnia 2025

Z grzybami lepiej uważać, bywają trujące

2013-09-04, Prosto z miasta

Stosunkowo wysokie temperatury powietrza oraz wilgotność podłoża sprzyjają rozwojowi grzybów.

medium_news_header_4773.jpg

Botanicy rozróżniają około 3 tysięcy gatunków grzybów występujących w Europie, z czego około 160 gatunków może się okazać śmiertelnie trujących. Ofiarami zatruć najczęściej są niedoświadczeni grzybiarze, którzy powinni korzystać z atlasów grzybów.

- Objawy zatrucia mogą wystąpić w zależności od gatunku spożytych grzybów albo bardzo szybko - od 15 minut do 2 godzin, albo później - po upływie 8 do 24 godzin – wyjaśnia Jolanta Owsińska z Oddziału Epidemiologii WSSE.

Jakie są  rokowania w zatruciach grzybami?

Dzieci są bardziej narażone na ciężkie zatrucia przy tych samych dawkach, co osoby dorosłe. Przyczyną jest szybkie wchłanianie
i metabolizm toksyn grzybów u dzieci.

Jakie są objawy zatrucia muchomorem sromotnikowym?

W okresie od 6-24 godzin od spożycia potrawy z grzybów, wśród których znajdował się muchomor sromotnikowy, pojawiają się nasilone nudności, wymioty, biegunka, ból brzucha, osłabienie, odwodnienie.

Po tym okresie (24-72 godz.) następuje pozorna poprawa stanu klinicznego, pogarszają się parametry wydolności wątroby (następuje wzrost poziomu transaminaz, bilirubiny, pojawiają się cechy uszkodzenia nerek).

W okresie 4-9 dni pogłębiają się objawy niewydolności wątroby i nerek prowadzące do śpiączki wątrobowej, zespołu DIC, niewydolności wielonarządowej aż do zgonu.

Co należy robić gdy podejrzewamy zatrucie grzybami?

Jeżeli po spożyciu grzybów dojdzie do pojawienia się niepokojących objawów klinicznych pod postacią nudności, wymiotów, bólów brzucha itd. należy niezwłocznie zgłosić się do najbliższej Izby Przyjęć Szpitala lub Szpitalnego Oddziału Ratunkowego w celu wdrożenia leczenia.

1. Nie wolno lekceważyć objawów klinicznych jeśli pojawiły się one po spożyciu potraw z grzybów, spożywanych nawet kilka dni wcześniej.

2.  Należy przekazać lekarzowi jak najbardziej szczegółowe dane na temat zbieranych grzybów tj.: gatunek spożytych grzybów, sposób przygotowania potrawy (grzyby duszone, smażone, wstępnie gotowane i oddzielone od wywaru), ilość spożytej potrawy, liczbę osób spożywających potrawę, czas od spożycia do wystąpienia pierwszych objawów chorobowych.

Pamiętajmy:   
Transport do szpitala i szybkie płukanie żołądka ratuje życie.

- Zatrucia grzybami są najczęściej skutkiem lekkomyślności lub pomyłki. Gubi nas zbytnia pewność siebie i przekonanie, że doskonale znamy się na grzybach. Często grzybiarze zbierają grzyby niezbyt znane, a jest ich w Polsce duża rozmaitość – dodaje J. Owsińska.

Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo zatruć grzybami należy stosować się do poniższych zasad:

  1. Zbieramy grzyby, które dobrze znamy. Jeśli mamy wątpliwości, co do gatunku zebranego przez siebie grzyba należy go wyrzuć!
  2. Nie zbieramy grzybów młodych, bo trudniej jest odróżnić gatunki jadalne od trujących.
  3. Zrezygnujmy ze zbierania grzybów blaszkowatych, wśród których znajduje się większość gatunków trujących.
  4. Nie pozwólmy zbierać i jeść grzybów małym dzieciom.
  5. Jeśli kupujemy grzyby na bazarach to:
  1. tylko u sprzedawców, do których mamy zaufanie i wiemy, że znają się na grzybach i/lub posiadają certyfikat stacji sanitarno-epidemiologicznej,

b) grzyby należy kupować w całości –mamy wówczas także możliwość oceny gatunku grzyba,

c) z grzybami można zgłosić się do stacji sanitarno-epidemiologicznej w celu ich weryfikacji.

  1. Nie kupujmy grzybów przetworzonych (np. suszonych) i mieszanych z niewiadomego źródła.
  2. Nie przechowujmy grzybów w workach foliowych i innych nie przystosowanych do tego celu opakowaniach.
  3. Potrawy z grzybów zjadamy natychmiast po przygotowaniu.

Nie ma uniwersalnego sposobu odróżniania grzybów trujących od jadalnych.

Nigdy nie ufajmy ludowym metodom sprawdzania czy grzyb jest jadalny, czy nie!

Sytuacja epidemiologiczna zatruć grzybami w województwie lubuskim w 2012 roku

W województwie lubuskim w 2012r. zgłoszono 4 osoby, które uległy zatruciu po spożyciu  potraw z grzybów, podczas gdy w 2011r. odnotowano 6 przypadków zatruć grzybami. Wszystkie osoby hospitalizowano. Zachorowania zakończyły się wyzdrowieniem.

Na terenie działalności PSSE w Drezdenku wystąpiło ognisko zatrucia obejmujące 3 osoby. Ustalono, że podejrzane grzyby, zakwalifikowane zostały przez osoby zbierające jako kanie. Potrawę z nich spożywały trzy osoby dorosłe, u których pojawiły się objawy chorobowe - nudności, biegunka, wymioty, bóle brzucha, bóle głowy. Chorych hospitalizowano w  Oddziale Toksykologii Zakładu Opieki Zdrowotnej Szpitala im. Raszei
w Poznaniu. Na podstawie specjalistycznych badań stwierdzono obecność toksyny muchomora sromotnikowego. W następstwie zatrucia u dwóch osób doszło do poważnego uszkodzenia wątroby. U jednej osoby przeprowadzono zabieg transplantacji wątroby, u drugiej osoby wątroba zaczęła regenerować się samoistnie. Trzecia osoba wykazywała objawy niestrawności. W wyniku dochodzenia epidemiologicznego ustalono, że osoby chore spożywały grzyby panierowane w jajku i bułce tartej. Grzyby przed spożyciem nie były gotowane, tylko umyte w wodzie i namoczone w mleku.

W okresie od 2004 do 2012r. w województwie lubuskim z powodu zatruć grzybami zmarło 5 osób (3 zgony zanotowano w 2005 roku, po jednym w 2008 i 2010 roku). Najczęstszą przyczyną ostrych zatruć grzybami są bez wątpienia pomyłki gatunków trujących z jadalnymi.

Przypominamy! W całym województwie w stacjach sanitarno-epidemiologicznych grzyboznawcy bezpłatnie przeglądają zawartość koszyków.  Zapraszamy!

WSSE w Gorzowie

X

Napisz do nas!

wpisz kod z obrazka

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x