Echogorzowa logo

wiadomości z Gorzowa i regionu, publicystyka, wywiady, sport, żużel, felietony

Jesteś tutaj » Home » Prosto z miasta »
Alfa, Leonii, Tytusa , 19 kwietnia 2024

Dania przygotowane przez restauratorów ocenili mieszkańcy

2022-09-25, Prosto z miasta

Restauracja „Karmnik Bistro” otrzymała sztandar „Królowej Gorzowskiej Gastronomii”.

medium_news_header_34811.jpg
Fot. Bartłomiej Nowosielski/UM

To decyzja mieszkańców, którzy wzięli udział w II edycji Nocnego Szlaku Kulinarnego. Sztandar właścicielowi restauracji przekazał prezydent miasta Jacek Wójcicki.

II edycja Nocnego Szlaku Kulinarnego za nami. W tym roku bohaterem wydarzenia był ziemniak, a zadaniem restauratorów było przygotowanie dania właśnie z ziemniaka. Ponad 32 restauracje, kawiarnie, bary i punkty gastronomiczne, biorące udział w zabawie, przez dwa dni, 9 i 10 września, wydały ponad 10 000 porcji degustacyjnych. Cena porcji nie mogła przekroczyć 15 zł.

Zabawa polegała na tym, by przygotować jak najlepsze ziemniaczane danie, podać je w atrakcyjny sposób i dobrze obsłużyć klientów. To oni bowiem oceniali gorzowskie restauracje. Organizatorzy wydali ponad 5 000 kart do głosowania, a 1 000 wróciła do urny z ocenami poszczególnych restauracji. Oceniać mogli mieszkańcy, którzy odwiedzili przynajmniej cztery restauracje.

- Nocny Szlak Kulinarny to święto gorzowskiej gastronomii i mieszkańców. Bardzo dziękuję restauratorom za udział i wspaniałą obsługę gości w czasie imprezy, a mieszkańcom za wsparcie -  powiedział prezydent Wójcicki.

Restauracja „Bistro Karmnik”, która zwyciężyła tegoroczną edycję Nocnego Szlaku Kulinarnego otrzymała sztandar „Królowej Gorzowskiej Gastronomii”, miesięczną kampanię promocyjną w lokalnym radiu, dyplom oraz fartuchy kuchenne dla całego zespołu. Nagrodę z rąk prezydenta odebrał szef restauracji Łukasz Hajduk.

Drugie miejsce zajęła Manna Bistro&Cafe, która w nagrodę otrzymała dwutygodniową reklamę w radiu, dyplom i fartuchy dla całego zespołu. Nagrodę odebrała Adrianna Sierwruk.

Trzecie miejsce zajęła restauracja Hak Smak, która przez tydzień będzie się reklamować w radiu, a zespół otrzymał fartuchy i dyplom. Nagrody dla zespołu odebrał szef kuchni i właściciel Bartosz Ludniewski.

Dania przygotowane przez restauratorów oceniali mieszkańcy. To na podstawie ich opinii i punktacji wybrano zwycięzców. A mieszkańcy, którzy wzięli udział w głosowaniu i najciekawiej opisali swoje ulubione danie, również otrzymają nagrody. Główna nagroda, czyli elektryczna hulajnoga powędrowała do pani Katarzyny Boryczki, która najciekawiej opisała danie restauracji Dream Burger.

Marta Liberkowska

Fot. Bartłomiej Nowosielski

X

Napisz do nas!

wpisz kod z obrazka

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x