2023-04-30, Prosto z miasta
Woda najpierw musi zostać wydobyta, potem uzdatniona i doprowadzona do mieszkań gdzie w wyniku jej używania „zamieni się” w ścieki, które muszą być odebrane systemem kanalizacji i trafić do oczyszczalni. Bez tego ostatniego ogniwa gospodarka wodno-kanalizacyjna nie miałaby większego sensu.
Pierwszy krok oczyszczania ścieków, to „wyjęcie” z nich śmieci. Choć nie wszyscy o tym pamiętają, to ważne jest, aby do kanalizacji nie wrzucać wielu różnych rzeczy, które do niej trafiają, a nie powinny. Dlatego też w pierwszej kolejności musimy usunąć mechanicznie wszystko to, co użytkownicy kanalizacji oraz posiadacze szamb wrzucili nie zawsze w pełni świadomie do toalety – mówi Radosław Kasperski, kierownik Wydział Oczyszczalni Ścieków w gorzowskim Przedsiębiorstwie Wodociągów i Kanalizacji.
Oczyszczalnia ma specjalne urządzenia, które separują wszystko to, co trafiło do kanalizacji, a nie powinniśmy wrzucać, czyli: tłuszczów i olejów, artykułów higienicznych, pożywienia, środków chemicznych, odpadów budowlanych i innych powodujących zatory kanalizacji.
Pora na właściwy proces
Po oddzieleniu tych śmieci zaczyna się właściwy proces oczyszczania ścieków. Ścieki pozbawione elementów zgrubnych oraz piasku trafiają do reaktorów biologicznych, gdzie w wyniku wielu skomplikowanych procesów biologiczno-chemicznych zachodzi oczyszczania ścieków. Specjalne gatunki bakterii i mikroorganizmów w kontrolowany sposób „zamieniają” ścieki w czystą przeźroczystą ciecz (ściek oczyszczony), która trafia do Warty i nie oddziałuje niekorzystnie na skład fizykochemiczny rzeki. Ściek spełnia wszystkie normy narzucone przepisami oraz pozwoleniem wodnoprawnym – mówi Radosław Kasperski Kierownik Oczyszczalni Ścieków.
A co się zatem dzieje z osadem z mikroorganizmami? Tu też trzeba przeprowadzić wiele czynności – osad trzeba zagęścić, potem trafia do komór fermentacyjnych, gdzie zachodzi proces fermentacji metanowej, w wyniku której produkujemy biogaz spalany w kotłowni oraz w dwóch silnikach spalinowych – kogeneratorach, wytwarzających prąd i ciepło na potrzeby oczyszczalni. Przefermentowany osad poddany obróbce mechaniczno-chemicznej trafia do magazyny osadu odwodnionego. Depozyt od wielu lat, jako pełnowartościowy nawóz, oddawany jest środowisku tzn. przekazywany do rolniczego lub przyrodniczego wykorzystani.
I pora na liczby
Oczyszczalnia przyjmuje około 19 tys. m3 ścieków na dobę z całej aglomeracji obejmującej miasto Gorzów i większą część sąsiednich gmin skupionych w Związku Celowym Gmin MG-6, z których powstaje około 200 m3 osadów kierowanych do fermentacji. W wyniku fermentacji powstaje w zależności od pory roku około 2400 m3/dobę biogazu zimą i około 4800 m3/dobę biogazu latem, który jest spalany głównie w silnikach spalinowych (kogeneratorach) produkujących energię elektryczną i ciepło. Dzięki temu oprócz wyżej omówionego efektu ekologicznego uzyskujemy 100% zapotrzebowania całej Oczyszczalni Ścieków na energię cieplną i około 30%-50% zapotrzebowania chwilowego na energię elektryczną, co w efekcie przynosi Przedsiębiorstwu wymierne korzyści w postaci poprawy efektywności energetycznej.
Dla użytkowników sieci wodno-kanalizacyjnej w mieście najważniejszą informacją jest ta, że woda, która zostaje odprowadzona do Warty, absolutnie i w jakikolwiek sposób nie zanieczyszcza środowiska.
Roch
W sobotę, 26 kwietnia na terenie Gorzowskiego Rynku Hurtowego przy ul. Targowej czeka nas kolejna edycja znanej już wszystkim akcji ,,Wymień Odpady na Kulturalne Wypady’’.