2023-10-21, Prosto z miasta
To było prawdziwe kulinarne święto, a dynia pokazała się w nietypowej odsłonie.
Za nami kolejny, V Festiwal Dyni i Chryzantemy. Zupę krem oraz dyniowy bigos gotowali kucharze z gorzowskiego „Gastronomika”, a degustowali klienci ryneczku przy Jerzego.
W tym roku kucharze Kamil Tużnik i Piotr Kisson zaskoczyli klientów ryneczku przepisami na możliwości wykorzystania dyni. Do degustacji przygotowano zupę krem oraz dyniowy bigos. Smak obu dań bardzo przypadł do gustu gościom. Z ich przepisani można zapoznać się tutaj. W sumie oba dania degustowało ponad 200 osób.
Ekipie gorzowskiego „Gastronomika” w gotowaniu i wydawaniu porcji degustacyjnych pomagali w tym roku wyjątkowi goście. To koszykarki AZS AJP Gorzów , które biorą udział w projekcie Polskiej Organizacji Turystycznej i ministerstwa Sportu i Turystyki Poland. Travel. Jako klub, nasze zawodniczki znalazły się w gronie klubów sportowych w Polsce obok takich marek jak m.in Legia Warszawa, Lech Poznań, Orlen Wisła Płock, Industria Kielce, które będą prezentować krajowe walory turystyczne jako część projektu promocji Polski poprzez sport.
„Festiwal Dyni i Chryzantemy” na ryneczku przy Jerzego odbył się po raz piąty. To wspólna inicjatywa Gorzowskiego Rynku Hurtowego, Miasta Gorzów i Zespołu Szkół Gastronomicznych. Co roku jest to okazja do promocji zdrowego żywienia, lokalnych producentów, największego miejskiego targowiska i szkoły gastronomicznej, jako jednej z najlepszych w tej branży w całym kraju.
Dla klientów ryneczku i mieszkańców miasta to również okazja, by zaopatrzyć się w „dary jesieni”, zwłaszcza dynie, które należą do grupy najzdrowszych polskich warzyw oraz w chryzantemy, które na stałe zagościły, jako symbol jesieni, w gorzowskich ogrodach, na balkonach i tarasach. A dynia to jedno z najzdrowszych warzyw jesieni. Daje nieograniczone możliwości w kuchni, choć od wielu lat największą popularnością cieszy się przygotowywana z dni zupa.
Festiwal Dyni i Chryzantemy to jedna z wielu wspólnych akcji GRH, Zespołu Szkół Gastronomicznych i Miasta. To wynik współpracy w oparciu o umowę, zawartą w 2020 roku, której patronem jest prezydent Jacek Wójcicki.
Organizatorem festiwalu jest Gorzowski Rynek Hurtowy, Zespół Szkół Gastronomicznych oraz Miasto Gorzów.
Wydział Promocji i Informacji
Fot. Bartłomiej Nowosielski
W sobotę, 26 kwietnia na terenie Gorzowskiego Rynku Hurtowego przy ul. Targowej czeka nas kolejna edycja znanej już wszystkim akcji ,,Wymień Odpady na Kulturalne Wypady’’.