2023-12-11, Prosto z miasta
Piąty raz Hospicjum św. Kamila zachęciło gorzowian do udziału w kolacji degustacyjnej, z której dochód został przekazany na potrzeby placówki.
Znany nie tylko w Gorzowie szef kuchni Paweł Salamon powiedział, że kolację przygotowywało w sumie 13 szefów kuchni z Gorzowa i okolic a wśród nich jedyna kobieta Angelika Swatkowska.
Jolanta Gintowt, dyrektorka gorzowskiego hospicjum, powiedziała, że bilet na kolację kosztował 500 zlotych od osoby, a wśród dodatkowych atrakcji były licytacje, pokaz kreacji znanej gorzowskiej projektantki Natalii Ślizowskiej oraz występy artystyczne w wykonaniu Julii Wiśniewskiej, Liwii Łagody oraz raperów z projektu Landsberg Familia.
Wśród gości nie zabrakło poseł Krystyny Sibińskiej, która powiedziała redakcji, że liczba gości to dowód na to, iż wielu gorzowianom zależy na dobru hospicjum.
Karolina Kapałczyńska, sekretarz zarządu placówki była bardzo zadowolona z przygotowania i przeprowadzenia kolejnej kolacji, gdyż zarówno szefowie kuchni jak i goście udowodnili, że dobro chorych przebywających w hospicjum leży im na sercu.
- W planie mamy rozbudowaę hospicjum i kwota zebrana w trakcie kolacji będzie takim symbolicznym wkładem w tę inicjatywę - powiedziała dyrektor Gintowt.
Tekst i foto: Ryszard Waldun
W sobotę, 26 kwietnia na terenie Gorzowskiego Rynku Hurtowego przy ul. Targowej czeka nas kolejna edycja znanej już wszystkim akcji ,,Wymień Odpady na Kulturalne Wypady’’.