więcej

więcej
Echogorzowa logo

wiadomości z Gorzowa i regionu, publicystyka, wywiady, sport, żużel, felietony

Jesteś tutaj » Home » Trzy pytania do... »
Longiny, Toli, Zygmunta , 2 maja 2025

Świat smaków i aromatów

2014-02-15, Trzy pytania do...

Trzy pytania do Elżbiety Wawrzyniak, właścicielki sklepu z herbatami, kawami i przyprawami z całego świata

medium_news_header_6481.jpg

- Lubimy pić dużo herbaty, najczęściej w saszetkach oraz jeszcze więcej rozpuszczalnej kawy. Pani zachęca do kupowania herbat liściastych oraz kawy ziarnistej. Dlaczego?

- Żeby wydobyć z tych używek wszystko, co najlepsze. W zależności od potrzeb, nastroju, a nawet pory dnia warto wykorzystać cenne właściwości, jakie mają w sobie dobre herbaty czy kawy. Herbata w torebkach w niczym nie przypomina normalnej. Jeżeli chcemy napić się wartościowego naparu to musimy wybrać tę produkowaną z dużych kawałków liści. Podobnie jest z kawą. Tylko palona z ziaren kawowca, następnie zmielona posiada cechy prawdziwej kawy. Przez wiele lat interesowałam się tą tematyką, od ponad 15 lat przywiązuję dużą wagę do tych używek, dlatego uznałam, że warto podzielić się swoją wiedzą z innymi. Dlatego pojawił się pomysł, żeby otworzyć sklep i od ponad roku proponuję gorzowianom szeroki wybór najznakomitszych herbat, kaw, ziół oraz przypraw z całego świata. I od razu muszę powiedzieć, że zainteresowanie tą ofertą rośnie, co świadczy, że nasi mieszkańcy przywiązują wagę do lepszych jakościowo używek. Wiadomo, dawniej nie mieliśmy dużego wyboru, nawet zwykłej kawy nie było w sklepach. Powoli jednak poznajemy walory tych napojów. Niektórzy zostają nawet koneserami wyjątkowych smaków i aromatów.  

- Na co należy zwracać uwagę przy wyborze dobrej herbaty i kawy?

- W przypadku herbat możemy wybrać sobie z kilku rodzajów czystej czarnej, białej lub zielonej, ale największym zainteresowaniem cieszą się mieszanki. Dodatków  jest sporo, ja posiadam kilkadziesiąt, jest więc w czym wybierać. W przypadku kaw wybór wygląda trochę inaczej. Przykładowo u mnie znajdują się produkty jednej firmy, ale z różnych zakątków świata. Z Brazylii, Indonezji, Meksyku, Kolumbii, Indii itd. I każda Arabica wyróżnia się specyficznym zapachem oraz smakiem. Decydującym elementem dla jakości jest jej odpowiednie wypalenie oraz świeżość.

- Pozostaje jeszcze sprawa właściwego przygotowania. Czy w przypadku herbat liściastych lub kaw mielonych trzeba zachować określone reguły?

- Oczywiście, szczególnie zielona i biała herbata powinny być parzone według receptur. Zacznę od zielonych, które powinniśmy parzyć około 3-4 minut. Po tym okresie za pomocą siteczka oddzielamy – mówiąc potocznie – fusy od naparu. I te fusy wykorzystujemy jeszcze dwukrotnie. Chińczycy uważają, że najlepszy smak występuje przy drugim naparze. Warto jeszcze przy tej okazji powiedzieć, że przy pierwszym zaparzeniu otrzymujemy napój działający na organizm ludzki pobudzająco. Nie pijmy go zatem wieczorem, bo można mieć problemy z zaśnięciem. Czarna herbata rządzi się swoimi prawami. Kiedy długość jej parzenia ograniczymy do 3 minut będzie działała pobudzająco, a kiedy wydłużymy proces do 5-6 minut relaksująco. Co do kaw, to Polacy najchętniej robią po turecku, ale popełniają zasadniczy błąd. Prawdziwej kawy po turecku nie zalewa się wrzątkiem, lecz trzeba ją zagotować.  Do rondelka wlewamy wodę, wsypujemy odpowiednią ilość kawy i gotujemy. Po 2 minutach dorzucamy przyprawy, np. imbir, kardamon, goździki, cynamon i dalej gotujemy do wrzenia. Tak sporządzona kawa jest nie tylko smaczna, ale i nie podrażnia żołądka.

RB

X

Napisz do nas!

wpisz kod z obrazka

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x