2020-01-02, Trzy pytania do...
Trzy pytania do Małgorzaty Stodolak, kierownika Oddziału Bezpieczeństwa Żywności, Żywienia i Kosmetyków WSSE w Gorzowie
- Jakie warunki muszą spełniać placówki edukacyjne w ramach zbiorowego żywienia dzieci i młodzieży?
- Żywienie w placówkach oświatowych musi opierać się na przyjętych zasadach i spełniać ustalone normy. Dopiero od kilku lat mamy, na podstawie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia i już bardziej szczegółowo rozporządzenia Ministra Zdrowia, uregulowaną kwestię dotyczącą żywienia dzieci w placówkach szkolnych i przedszkolnych. Wcześniej opieraliśmy się na normach Instytutu Żywności i Żywienia. Obecnie obowiązujące przepisy wskazują wprost, jakie produkty należy podawać dzieciom do jedzenia, a jakich nie wolno. Należy przede wszystkim ograniczać potrawy smażone, ponieważ można je podać maksymalnie dwa razy w tygodniu. Istotne jest eliminowanie z jadłospisów żywności przetworzonej, czyli bulionów, koncentratów. Zawierają one bardzo dużo soli oraz glutaminianu sodu. Nadmiar soli jest bardzo szkodliwy dla zdrowia człowieka, a pamiętajmy, że według normy WHO dzienna racja pokarmu nie powinna zawierać więcej niż pięć gramów soli.
- Jakie produkty żywnościowe najlepiej podawać dzieciom?
- Przede wszystkim należy trzymać się stworzonej przez instytuty żywieniowe piramidy zdrowia i starać się podawać produkty tam wymienione. Mam tutaj na myśli żywność dostarczającą pełnowartościowe białko, ale również produkty zbożowe, warzywa i owoce. O ile w placówkach przedszkolnych czy szkolnych jest to zachowane, bo musi być, to ważne jest, żeby przestrzegać zasad zdrowego jedzenia w domach. Wiadomo, że dużą popularnością wśród najmłodszych, jak i trochę starszych cieszą się fast foody. Jest to żywność mocno przetworzona, a więc zupełnie inna od tej, do której zachęcamy. Natomiast wszystko co jest w umiarze nie zaszkodzi, dlatego czasami można sobie pozwolić na chwilę szaleństwa, lecz istotne, żeby nie było to zbyt często.
- Czy dzieci już w przedszkolu są edukowane w zakresie zdrowego odżywiania się na co dzień?
- Nasz pion oświaty w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej prowadzi różnego rodzaju konferencje, w trakcie których są przedstawiane zasady racjonalnego żywienia i potem wychowawcy oraz nauczyciele z nabytą wiedzą dzielą się z dziećmi. Jest to bardzo ważne, bo z dziećmi, szczególnie tymi najmłodszymi jest jak z gąbką. Są bardzo chłonne wiedzy a każdą zdobytą nową informacją chętnie dzielą się w domu. To z kolei pozwala uświadamiać, a przede wszystkim zachęcać rodziców, żeby zwracali uwagę na przygotowywane menu.
RB
Trzy pytania do Przemysława Kowalskiego, kibica Stali Gorzów