2020-08-21, Trzy pytania do...
Trzy pytania do Agaty Dusińskiej, prezesa Gorzowskiego Rynku Hurtowego
- Czy okres wakacyjny sprzyja handlowi na ryneczku przy Jerzego?
- Jak najbardziej, bo nasi klienci mają trochę więcej czasu na zakupy, a lato to przecież sezon dla większości warzyw i owoców. Są dni, że przeżywamy prawdziwe oblężenie osób zainteresowanych ich kupnem. Cieszymy się z tak dużego zainteresowania, ale nieustannie apelujemy o przestrzeganie wszystkich wytycznych Sanepidu, dotyczących naszego bezpieczeństwa epidemicznego. Dbajmy o swoje zdrowie, myślmy o innych; na ryneczku zasłaniamy twarz i usta, zachowujemy bezpieczną odległość i dezynfekujemy ręce lub używamy rękawiczki.
- Jakie produkty są w tej chwili najchętniej oferowane przez sprzedawców?
- Kończy się sezon ogórkowy, czas na pomidory. W środę ruszyła sprzedaż pomidora gruntowego, czyli zaczyna się pora na przygotowywanie przetworów z wszystkich gatunków tego warzywa. Oczywiście nadal bardzo ważne miejsce u sprzedawców zajmują nowalijki. Z owoców warto zwrócić uwagę, że eksponowane miejsce na stoiskach zaczynają zajmować śliwki i to ich różne odmiany.
- Jesienią na rynku możemy spodziewać się jakiś kulinarnych wydarzeń?
- Przygotowujemy różne mniejsze i większe miłe niespodzianki dla naszych klientów, niektóre nawet od kilku miesięcy, jednak najważniejsze jest zdrowie kupujących i sprzedających; termin ich organizacji uzależniamy od sytuacji pandemicznej. Obecnie promujemy akcję ,,Rynek smakuje’’. Myślę, że nikt już nie ma wątpliwości, że najlepsza i najzdrowsza żywność to ta, która powstaje blisko nas, z lokalnych produktów. Ich atutem jest nie tylko to, że są one zdrowe, ale także świeże i smaczne. Staramy się też zmieniać rynek w bardziej ekologiczny; jednym z takich działań jest odchodzenie od plastikowych toreb. Zachęcamy do korzystania z siatek, koszyków wiklinowych oraz toreb ekologicznych, które właśnie zaczęliśmy rozdawać naszym klientom.
RB
Trzy pytania do Pauliny Nowickiej z Działu Marketingu w INNEKO Gorzów