2021-11-16, Trzy pytania do...
Trzy pytania do Kamila Tużnika, szefa kuchni reprezentacji Polski, nauczyciela w Zespole Szkół Gastronomicznych
- Czy dynia jest przyjaznym dla kucharzy warzywem?
- Zdecydowanie. Dynia to wdzięczne warzywo, gdyż wybór potraw, do których można ją zastosować stale się poszerza. W polskich warunkach najczęściej popularność poszczególnych produktów spożywczych jest determinowana tym, co w danej chwili wyhodujemy. Dlatego dynię głównie wykorzystujemy w okresie jesiennym, kiedy mamy zbiory. Co z niej możemy zrobić? Praktycznie wszystko. Nie tylko zupę, dynia świetnie nadaje się jako dodatek do dań głównych, ale i słodkich rzeczy, choćby ciast. Warzywo to jest lubiane też przed wegetarian, dla których często jest to danie główne. W każdym domu są robione inne posiłki o innych smakach. Pozwala na to charakterystyka dyni, która jest słodko-kwaśna.
- Dynię możemy wykorzystywać w potrawach tylko jesienią?
- Nie. Dynię zbieramy co prawda w pierwszym okresie jesieni, najlepsze zbiory są w październiku, kiedy osiąga ona maksimum przyrostu. Nie lubi natomiast zimna, a więc trzeba ją zebrać przed pierwszymi przymrozkami, można ją za to długo magazynować. Producenci już się przekonali, że warto inwestować w budowę magazynów, by potem dynię sprzedawać zimą. Indywidualni klienci mogą przechowywać warzywo w piwniczkach, najważniejsze żeby było sucho i żeby była dodatnia temperatura. Z dyni można zrobić ponadto konfitury, można w pół godziny zalać je octem i potem wykorzystywać do różnych potraw aż do wiosny.
- Co poradziłby pan nowicjuszowi kuchennemu, który jeszcze niczego z dyni nie przygotował a chciałby spróbować?
- W obecnym wirtualnym świecie mamy świetne narzędzie, jakim jest Internet. Tam znajduje się mnóstwo różnych przepisów na przygotowanie licznych potraw i zachęcam do sprawdzenia, ale zachęcam także do sięgnięcia po profesjonalne kucharskie książki, których na rynku mamy sporo. Szczególnie po ten opisujące staropolską kuchnię. Zachęcam do tego, ponieważ jeżeli chodzi o wartości zdrowotne, to znajdujący się w dyni choćby karoten, to jest kopalnia witamin, pozytywnie oddziaływujących na różne elementy naszego ciała. Pamiętajmy również, że mamy wszelakie rodzaje dyni i każda z nich ma inne wartości. Zachęcam do korzystania z wszystkich składników, w tym ze skórki i pestek. Są one zdecydowanie bardziej prozdrowotne niż suplementy z apteki w formie tabletek.
RB
Trzy pytania do Marcina Ciężkiego, aktora i performera