2023-08-09, Trzy pytania do...
Trzy pytania do Katarzyny Pawlak, właścicielki restauracji Sofra Anadolu
- Restauracja oferuje głównie tureckie potrawy. Czy lokal odwiedzają tylko Turcy?
- Nie, Sofra to miejsce spotkań gości różnych narodowości. Faktem jest natomiast, że Turcy odnajdują tutaj smaki domu, od siódmej rano można zjeść u nas tureckie śniadanie, a w ciągu dnia tradycyjne zupy i dania kuchni z tego kraju. Pamiętajmy jednak, że Sofra to nie tylko kraftowy kebab. Nasi specjaliści przyjechali tutaj z Turcji i to właśnie oni wprowadzają własne tradycyjne smaki. Inne narodowości jak i Polaków przyciąga świeżość produktów. Przy dużej rotacji gości każdego dnia dania są przygotowywane na bieżąco. Od rana do wieczora nasza restauracja jest też miejscem spotkań rodzinnych, służbowych i przyjacielskich. Wieczorami natomiast do prawie samego rana jest to ulubione miejsce klubowiczów, żużlowców i młodzieży. W weekendy pracujemy do ostatniego klienta, zatem niekiedy na tarasie można spotkać grupy klientów nawet o piątej rano.
- Czym różni się polskie śniadanie od tureckiego?
- Oferta śniadaniowa jest dość ciekawa. Tureckie śniadanie to dużo warzyw, owoców, różne sery, odpowiednie pieczywo i dodatki jajeczne oraz kiełbasy. W połączeniu z nielimitowaną oryginalną herbatą, można poczuć się choć przez chwilę jak w Turcji.
- Dlaczego warto odwiedzić Restaurację Sofra-Anadolu?
- Jak już mówiłam wcześniej, naszą restaurację charakteryzuje świeżość produktów i kraftowy kebab. W naszych daniach, prócz tureckich przypraw, nie znajdziemy chemii. Unikatowy klimat naszego lokalu oraz lokalizacja jest zdecydowanym atutem. Sofra pracuje na swoją markę 25 lat i pomimo różnych opinii w internecie jako nieliczni wciąż mamy pełne obłożenie i zdecydowanie jest to ulubiona restauracja naszych gości, którzy zawsze chętnie wracają.
Ryszard Waldun
Trzy pytania do Sławomira Sajkowskiego, nauczyciela fotografii w Zespole Szkół Kreowania Wizerunku w Gorzowie