2023-12-18, Trzy pytania do...
Trzy pytania do Sebastiana Pietrzaka, dietetyka, trenera personalnego, trenera pływania, ratownika wodnego
- Polska Wigilia to bogaty zestaw ciężkostrawnych potraw. Jak podtrzymać tradycję, nie tracąc przy tym zdrowia i dobrego samopoczucia?
- Polska Wigilia obfituje w ciężkostrawne potrawy, jednak większym problemem od samej Wigilii jest okres od początku grudnia do początku stycznia. Przez cały grudzień tyjemy od pół do jednego kilograma, a badania pokazują, że większość z nas nie straci tych przybranych kilogramów przez cały następny rok. Dlatego umiar w spożywaniu, zwłaszcza w tym okresie, jest kluczowy. Osoby zdrowe powinny unikać nadmiernego spożycia, a osoby z określonymi schorzeniami mogą potrzebować dostosowanych dań.
- Wigilia może być przygotowana w wersji light?
- Wigilia jest dniem, w którym w ogóle nie powinno spożywać się mięsa, podajemy wtedy dania jarskie, pierogi i rybę. Można przygotować te potrawy w wersji nieco mniej kalorycznej. Jeżeli planujemy przygotować rybę po grecku, to możemy ją upiec w piekarniku zamiast smażyć na tłuszczu. Śledź w śmietanie może być podany w jogurcie naturalnym i również będzie smaczny. Zamiast smażonych krokietów do barszczu można przygotować paszteciki pieczone w piekarniku. Internet ma nieskończoną ilość pomysłów na dania light czy wegańskie. Jeśli chcemy, to możemy się nimi zainspirować i przygotować potrawy w nieco innej formie.
- Jak przywrócić organizm do równowagi dietetycznej po świętach?
- Badania pokazują, że w niedzielę wydatkujemy średnio sto kcal mniej niż w ciągu tygodnia, a siedzenie w domu sprzyja podjadaniu. Oprócz integracji z rodziną, warto zadbać o zdrowie przez zrównoważoną dietę, zwiększenie aktywności fizycznej i unikanie nadmiernego spożycia. Ruch, zwłaszcza po okresie świątecznym, może wspomóc powrót do równowagi, pomagając utrzymać zdrową wagę i poprawić ogólny stan zdrowia.
Maja Szanter
Trzy pytania do Macieja Symeryaka, prezesa Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji w Gorzowie