więcej

więcej
Echogorzowa logo

wiadomości z Gorzowa i regionu, publicystyka, wywiady, sport, żużel, felietony

Jesteś tutaj » Home » Trzy pytania do... »
Irydy, Tamary, Waldemara , 5 maja 2024

Żywność z natury jest nietrwała

2014-06-18, Trzy pytania do...

Trzy pytania do Ewy Litoborskiej, właścicielki sklepu ze zdrową żywnością Piramida Sana

medium_news_header_7836.jpg

- Skąd u pani wzięło się zainteresowanie zdrową żywnością

- Sklep powstał aż 22 lata temu. Niebawem będzie ćwierćwiecze. Wszystko zaczęło się od choroby. W wieku 7 lat zaczęto mnie leczyć z reumatyzmu. Trwało to do 16 roku życia i przyniosło nieodwracalne skutki. Przede wszystkim utkwiło w pamięci i spowodowało zainteresowanie ochroną zdrowia. Poznałam szpitale, byłam radną oczywiście w komisji zdrowia i zobaczyłam, że nie tylko ja mam problemy ze zdrowiem. Pierwszy sklep ze zdrową żywnością założyłam na Sikorskiego. Zaczęłam uczyć się handlu. To jest drugi sklep. Zaprosiłam do współpracy koleżankę, z którą razem pracowałyśmy. Skończyła się komuna zaczęła praca.

- Jak sprawdzić skuteczność naturalnych produktów?

 - Skuteczność sprzedawanych produktów sprawdzam na sobie. Cały czas korzystam z tych preparatów, które mam na pólkach. Przede wszystkim ze zdrowej żywności. Cieszy mnie to, że mam wielu zadowolonych klientów.

- Jaka żywność jest zdrowa?

- Coraz więcej osób interesuje się zdrową żywnością. Oglądają etykiety, pytają o zawartość konserwantów dowiadują się, że najlepsza żywność je ta najmniej przetwarzana. Poza tym musi pochodzić z naszej strefy klimatycznej. Na przykład czarny ryż  może być czasami dekoracją, ale nigdy podstawowym składnikiem pożywienia. Podobnie bywa z różnym bardzo reklamowanymi roślinkami, które mają być dobroczynne. Owszem, w klimacie, w którym rosną, ale nie u nas.  Wraz ze zmianą strefy klimatycznej rośliny zmieniają właściwości.  Przykładem jest dynia Hokkaido, która z natury jest niewielka, piękna i  pomarańczowa. Tymczasem u nas zaczyna mutować i trzecie lub czwarte pokolenie z tych samych nasion wygląda już zupełnie inaczej. Zaczyna się wydłużać i robić coraz większa. Jest to cala wiedza. Uważam, że każde hobby jest dobre. Hobbyści mogą nie mieć dyplomu, ale mają ogromną wiedzę. Ja wiele wiadomości czerpię od klientów, z internetu i własnego doświadczenia.  Znam bardzo dobrą lekarkę, z którą mogę wiele tematów przedyskutować. Poza tym niesamowite jest to, że wyciąga się, przpomina wiele sposobów leczenia i roślin stosowanych w średniowieczu.  Wyszukuje się np. nasiona ówczesnych zbóż, które gdzieś tam przetrwały.

Przede wszystkim trzeba pamiętać, że żywność z natury jest nietrwała. Trzeba uważać na produkty o długich, nienaturalnych terminach przydatności.

rar

X

Napisz do nas!

wpisz kod z obrazka

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x