2013-08-01, Trzy pytania do...
Trzy pytania do Łukasza Konika, kucharza
- W letnie, upalne dni powinniśmy preferować ciepłe posiłki czy raczej zimne?
- Doradzam spożywać zimne posiłki, ale pić przy tym koniecznie gorące napoje. Z tego powodu, że gorący napój lepiej gasi pragnienie. Zimnie picie sprawia, że organizm się wychładza i ciągle chce nam się pić – im więcej pijemy, tym bardziej chce się nam pić.
- Jakie potrawy, składniki w tym czasie należy szczególnie uwzględniać, a jakie pomijać?
- Przede wszystkim to powinny być lekkie posiłki. Szczególnie polecam warzywa i owoce, których teraz mamy zatrzęsienie. Latem raczej należy unikać potraw ciężkich, tłustych i tzw. dań fastwoodowych, po których może nas rozboleć brzuch.
- To jak powinno wyglądać przykładowe menu letnie dnia?
- Na śniadanie szklanka jakiegoś soku, jajecznica z cebulką, szczypiorkiem oraz surowe warzywa – ogórek, pomidor, rzodkiewka. Na obiad najlepiej chłodnik na bazie botwinki i jogurtu oraz pieś z kurczaka, może być z grilla. Na kolacje zaś znowu warzywa i owoce – może być np. makaron z cukinią i świeżymi ziołami. Nie polecam natomiast w tym czasie żadnego alkoholu. Zostawmy alkohol na inny czas i okazję.
J.D.
Trzy pytania do Sylwestra Lisa, strongmena o ksywce Dzik Gorzowski