więcej

więcej
Echogorzowa logo

wiadomości z Gorzowa i regionu, publicystyka, wywiady, sport, żużel, felietony

Jesteś tutaj » Home » Trzy pytania do... »
Irydy, Tamary, Waldemara , 5 maja 2024

Na upał gorące napoje

2013-08-01, Trzy pytania do...

Trzy pytania do Łukasza Konika, kucharza

medium_news_header_4472.jpg

- W letnie, upalne dni powinniśmy preferować ciepłe posiłki czy raczej zimne?

- Doradzam spożywać zimne posiłki, ale pić przy tym koniecznie gorące napoje. Z tego powodu, że gorący napój lepiej gasi pragnienie. Zimnie picie sprawia, że organizm się wychładza i ciągle chce nam się pić – im więcej pijemy, tym bardziej chce się nam pić.

- Jakie potrawy,  składniki w tym czasie należy szczególnie uwzględniać, a jakie pomijać?

- Przede wszystkim to powinny być lekkie posiłki. Szczególnie polecam warzywa i owoce, których teraz mamy zatrzęsienie. Latem raczej należy unikać potraw ciężkich, tłustych i tzw. dań fastwoodowych, po których może nas rozboleć brzuch.

- To jak powinno wyglądać przykładowe menu letnie dnia?

- Na śniadanie szklanka jakiegoś soku, jajecznica z cebulką, szczypiorkiem oraz surowe warzywa – ogórek, pomidor, rzodkiewka. Na obiad najlepiej chłodnik na bazie botwinki i jogurtu oraz pieś z kurczaka, może być z grilla. Na kolacje zaś znowu warzywa i owoce – może być np. makaron z cukinią i świeżymi ziołami. Nie polecam natomiast w tym czasie żadnego alkoholu. Zostawmy  alkohol na inny czas i okazję.

J.D.

X

Napisz do nas!

wpisz kod z obrazka

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x