2018-04-23, Na szlaku
Dolnośląski zamek Czocha, znany z mrożących krew w żyłach legend oraz z filmowej przeszłości tym razem stanie się centrum świata dolnośląskiej kuchni. Kto nie ma pomysłu na wielką majówkę, może właśnie pojechać na Dolny Śląsk. Zapowiada się solidne obżarstwo.
Zamek Czocha to jeden z wielu ciekawych, obrosłych legendami miejsc na Dolnym Śląsku. To tu szukano filmowego generała, to tu filmowy Wiedźmin stoczył jeden ze swoich mrożących krew w żyłach pojedynków. To tu można spotkać Białą Damę lub usłyszeć w listopadowe noce zawodzenia niewiernych żon. Tym razem zamek staje się Twierdzą Smaków, w której odbędzie się I Dolnośląski Festiwal Kuchni Historycznej.
Odkrywanie tego, co tylko tu smakuje najlepiej
Jak piszą organizatorzy, w tym Joanna Lamparska, jedna z największych entuzjastek dziejów Dolnego Śląska, autorka rewelacyjnych przewodników po tym regionie, w programie m.in. wyjątkowe historyczne menu w zamku Czocha. Zamkowa kuchnia odtworzy m.in. ulubiony tort królowej Marii Antoniny według oryginalnej receptury, lody księcia Hermana Pücklera, słynnego awanturnika, kochanka i architekta krajobrazu, twórcy pałacu i ogrodów w Mużakowie – przebój dawnych kawiarni oraz antyczne mleko krojone, które jadane było w czasach rzymskich. Poza tym odbędą się warsztaty kuchni dworskiej dla dzieci Julki Cymbaluk, zwyciężczyni drugiej edycji MasterChef Junior. Zaplanowano także XVIII-wieczną rekonstrukcję strusiego jaja Benedykta Beniowskiego. Dość dodać, że Melchior Wańkowicz skutecznie nabrał na tę dziwaczną potrawę swoich gości. Będzie można skosztować kurczaka we flaszy, czyli jednego z najdziwniejszych dań średniowiecza. Odbędą się warsztaty rzeźbienia form piernikarskich, ozdób z cukru lukru, wspólne pieczenie pierników. Pojawi się średniowieczna kuchnia rycerska z kutasami, czyli średniowiecznymi hot-dogami, abulasta – jajecznicą na jabłkach, kiszone śledzie i pączki z szałwią. Zresztą najrozliczniejszych przysmaków nie zabraknie.
Przez trzy dni z uczestnikami festiwalu spotykać będą się znawcy dawnej kuchni, którzy opowiedzą o tajemnych recepturach, przybliżą antyczne wybryki kulinarne, zabiorą nas w czasy Zagłoby, opowiedzą o najsłynniejszych lodach Dolnego Śląska.
Tako się tam będzie działo
1 maja 2018
Dziedziniec Główny
Piernikarnia Śląska - „żywe muzeum” tradycji regionu oraz manufaktura historycznych pierników - najsłodsza atrakcja województwa dolnośląskiego. Zapraszamy do samodzielnego tworzenia pierników!
Piekarnia Zamkowa – wypiek podpłomyków dla najmłodszych
Rosyjska Kuchnia Polowa - Grupa Rekonstrukcji Historycznej Armii Imperialnej Rosji – „72 Tulski Pułk Piechoty” przygotowuje herbatę z samowara z konfiturami. Degustacja dań żołnierskiej kuchni carskiej Rosji, w programie solianka, bliny – najsłynniejsze i najbardziej znane chyba danie rosyjskiej kuchni, kulinarna wizytówka carskiej Rosji – drożdżowe naleśniki, podawane z gęstą śmietaną.
Restauracja Zamkowa
8.00-22.00
Zamkowa karta została wzbogacona na czas festiwalu o dania historyczne. Przez cały dzień zapraszamy m.in. na słowiańskie warzywa glazurowane, kiszone śledzie, które jadano w Polsce aż do XVIII wieku, tradycyjny pasztet Radziwiłłów, piwną polewkę z czasów, gdy wody nie pijano, mleko krajane z czasów Nerona, oryginalny torcik Marii Antoniny i słynne lody księcia von Pückler - Muskau.
Kawiarna zamkowa na dziedzińcu
12.00-24.00
Tylko dla łasuchów: ulubiony różano-pistacjowy torcik Marii Antoniny i słynne lody księcia von Pückler - Muskau według oryginalnej receptury oraz inne przysmaki zamkowej cukierni. Do tego kawa, tradycyjna lub prosto z gorącej pustyni – z imbirem, cynamonem i kardamonem
Fosa zamkowa
Kuchnia Rycerska Małgorzaty Bliskowskiej
10.00-18.00
Kuchnia od średniowiecza do XVIII wieku: jabłka smażone w piwie z chrzanem kutasy, pączki z szałwią, zupa z soczewicy, abulasta – jajecznica na jabłkach
Pokazy kuchni rycerskiej i kulinarne zabawy: godz. 11.00 (pokaz specjalny) , 13.00 (pokaz specjalny), 15.00, 17.00
11.00 - pokaz specjalny! Nabijanie kurczaka do flaszy – pokaz przygotowania staropolskiej potrawy o dość kontrowersyjnym smaku.
13.00 - pokaz specjalny! Rozbicie kurczaka we flaszy, degustacja
15.00 - pokaz specjalny Leonarda Marynowskiego: Jajko Beniowskiego, czyli jak oszukać zmysły i z wielu jaj kurzych zrobić jedno strusie. Stara receptura z XVIII wieku!
Kuchnia Sarmacka
10.00-18.00
Agencja Eventów Historycznych „Sarmata” prezentuje zwyczaje i potrawy z XVI i XVII wieku. W karcie: kasza gryczana lub jęczmienna na sypko ze skwarkami słoniną, skrzydełka kurze obsmażane w miodzie z goździkami, cynamonem i pieprzem, zupa kapuściana na wędzonych kościach, na kiszonej kapuście z wędzonym jabłkiem, śliwką i tłuczonym kminkiem.
Kuchnia Polowa CK Armii i Legionów Polskich
10.00-18.00
Taborowe obozowisko wojskowe z I Wojny Światowej
Weranda rycerska
Akademia Dobrej Formy Piernikarskiej - jedyne w Polsce warsztaty nauki tworzenia drewnianych form piernikarskich. Godziny warsztatów: 10:00, 12:30, 15:00. Liczba miejsc ograniczona, obowiązują zapisy a.sliwinska1@amwhotele.pl
Sala kominkowa
Słodko kwaśne-wykłady
11.00 – Michał Śmielak „Z Zagłobą przy stole” - o kuchni szlacheckiej, trunkach i toastach. Kompendium wiedzy, dla tych, którzy chcą zaimponować podczas domówki i nie tylko.
12.00 - Gościwit Malinowski „Kuchnia antycznego Rzymu” – jaka była kuchnia bez ziemniaków, pomidorów, papryki, kukurydzy i dyni, jak smakowały desery bez czekolady?
Przez cały festiwal w restauracji zamkowej do spróbowania antyczne mleko krojone.
13.00 - Krzysztof Borda ,,Jak to armia maszeruje na brzuchu – czyli krótka historia kuchni polowej. Wiele wynalazków i udogodnień, stosowanych w życiu codziennym miało swoją genezę na polach bitewnych. Armie zawsze poszukiwały skutecznych środków konserwacji czy szybkiego przyrządzania żywności, stąd też np. żywność w puszkach, herbata w torebkach czy kuchenka mikrofalowa.
14.00 - Joanna Lamparska – „Kochanek, awanturnik i lody” – przygody księcia Pücklera- Muskau, którego nazwiskiem zostały nazwane najsłynniejsze lody w naszej części Europy.
Przez cały festiwal w restauracji i kawiarni zamkowej do spróbowania słynne lody księcia Pücklera.
15.00 - Aleksandra Zaprutko-Janicka „Dwudziestolecie od kuchni. Kulinarna historia przedwojennej Polski”.
16.00-18.00 Joanna Mirecka – O obyczajności przy stole, a także o tym, do czego przydaje się koc na eleganckim przyjęciu. Protokół dyplomatyczny w codziennym życiu. Przydatne warsztaty rozpoznawania sztućców, scenariusze eleganckich przyjęć sztuka sadzania gości przy stole, kłopotliwe potrawy i eleganckie toasty.
2 maja 2018
Restauracja Zamkowa
8.00-22.00
Zamkowa karta została wzbogacona na czas festiwalu o dania historyczne. Przez cały dzień zapraszamy m.in. na słowiańskie warzywa glazurowane, kiszone śledzie, które jadano w Polsce, aż do XVIII wieku, tradycyjny pasztet Radziwiłłów, piwną polewkę z czasów, gdy wody nie pijano, mleko krajane z czasów Nerona, oryginalny torcik Marii Antoniny i słynne lody księcia von Pückler-Muskau.
Kawiarnia Zamkowa Na Dziedzińcu
12.00-24.00
Tylko dla łasuchów: ulubiony różano-pistacjowy torcik Marii Antoniny i słynne lody księcia von Pückler-Muskau według oryginalnej receptury oraz inne przysmaki zamkowej cukierni. Do tego kawa, tradycyjna lub prosto z gorącej pustyni – z imbirem, cynamonem i kardamonem.
Dziedziniec Główny
Piernikarnia Śląska - „żywe muzeum” tradycji regionu oraz manufaktura historycznych pierników - najsłodsza atrakcja województwa dolnośląskiego. Zapraszamy do samodzielnego tworzenia pierników!
Piekarnia Zamkowa – wypiek podpłomyków dla najmłodszych
Rosyjska Kuchnia Polowa - Grupa Rekonstrukcji Historycznej Armii Imperialnej Rosji – „72 Tulski Pułk Piechoty” przygotowuje herbatę z samowara z konfiturami. Degustacja dań żołnierskiej kuchni carskiej Rosji, w programie solianka, bliny – najsłynniejsze i najbardziej znane chyba danie rosyjskiej kuchni, kulinarna wizytówka carskiej Rosji – drożdżowe naleśniki, podawane z gęstą śmietaną.
11.00-16.00 warsztaty wytwarzania ozdób z masy cukrowej tradycjnymi metodami – atrakcja dla dzieci, ale nie tylko! Dorota Boczyj uczy jak zrobić z lukru samochodziki, róże i pingwinki!
Fosa Zamkowa
Kuchnia Rycerska Małgorzaty Bliskowskiej
10.00-18.00
Kuchnia od średniowiecza do XVIII wieku: jabłka smażone w piwie z chrzanem kutasy, pączki z szałwią, zupa z soczewicy, abulasta – jajecznica na jabłkach
Pokazy kuchni rycerskiej i kulinarne zabawy: godz. 11.00, 13.00, 15.00, 17.00
Kuchnia Sarmacka
10.00-18.00
Agencja Eventów Historycznych „Sarmata” prezentuje zwyczaje i potrawy z XVI i XVII wieku. W karcie: kasza gryczana lub jęczmienna na sypko ze skwarkami słoniną, skrzydełka kurze obsmażane w miodzie z goździkami, cynamonem i pieprzem, zupa kapuściana na wędzonych kościach, na kiszonej kapuście z wędzonym jabłkiem, śliwką i tłuczonym kminkiem.
Kuchnia Polowa CK Armii i Legionów Polskich
10.00-18.00
Taborowe obozowisko wojskowe z I Wojny Światowej
Sala Kominkowa
11.00 - Aleksandra Zaprutko-Janicka „Okupacji o kuchni, czyli oni to naprawdę jedli!” Znakomita autorka książek historycznych opowiada o tym, co jedli powstańcy w okupowanej Warszawie i jak radzili sobie ludzie w najtrudniejszych czasach. Będzie m.in. o herbacie z marchwi i prostej zupie kminkowej.
Zupa kminkowa dostępna przez cały dzień na stoisku Kuchni Rycerskiej Małgorzaty Bliskowskiej w zamkowej fosie
12.00-13.00 Julia Cymbaluk, zwyciężczyni Master Chef Junior – kuchnia historyczna dla dzieci
13.00-14.00 Leonard Marynowski – znany rekonstruktor kuchni historycznej opowiada o sosach i przyprawach z dawnych czasów. Po wykładzie degustacja!
14.00 - Konkurs na ciasto warowne – prezentacja zgłoszonych deserów (GLORIETTA).
14.30 - Joanna Mirecka – O obyczajności przy stole, a także o tym do czego przydaje się koc na eleganckim przyjęciu. Protokół dyplomatyczny w codziennym życiu. Przydatne warsztaty rozpoznawania sztućców, scenariusze eleganckich przyjęć sztuka sadzania gości przy stole, kłopotliwe potrawy i eleganckie toasty.
16.30 - Michał Śmielak „Śluby szlacheckie” - zwyczaje weselne i co trafiało na stół, poradnik dla tych, którzy może zechcą urządzić wesele w dawnym stylu.
18.00 Ogłoszenie wyników konkursu na ciasto warowne
3 maja 2018
Dziedziniec Główny
Piernikarnia Śląska - „żywe muzeum” tradycji regionu oraz manufaktura historycznych pierników - najsłodsza atrakcja województwa dolnośląskiego. Zapraszamy do samodzielnego tworzenia pierników!
Piekarnia Zamkowa – wypiek podpłomyków dla najmłodszych
11.00-16.00 warsztaty wytwarzania ozdób z masy cukrowej tradycjnymi metodami – atrakcja dla dzieci, ale nie tylko! Dorota Boczyj uczy, jak zrobić z lukru samochodziki, róże i pingwinki!
Rosyjska Kuchnia Polowa - Grupa Rekonstrukcji Historycznej Armii Imperialnej Rosji – „72 Tulski Pułk Piechoty” przygotowuje herbatę z samowara z konfiturami. Degustacja dań żołnierskiej kuchni carskiej Rosji, w programie solianka, bliny – najsłynniejsze i najbardziej znane chyba danie rosyjskiej kuchni, kulinarna wizytówka carskiej Rosji – drożdżowe naleśniki, podawane z gęstą śmietaną.
Restauracja Zamkowa
8.00-22.00
Zamkowa karta została wzbogacona na czas festiwalu o dania historyczne. Przez cały dzień zapraszamy m.in. na słowiańskie warzywa glazurowane, kiszone śledzie, które jadano w Polsce aż do XVIII wieku, tradycyjny pasztet Radziwiłłów, piwną polewkę z czasów, gdy wody nie pijano, mleko krajane z czasów Nerona, oryginalny torcik Marii Antoniny i słynne lody księcia von Pückler-Muskau.
Kawiarna Zamkowa Na Dziedzińcu
12.00-24.00
Tylko dla łasuchów: ulubiony różano-pistacjowy torcik Marii Antoniny i słynne lody księcia von Pückler-Muskau według oryginalnej receptury oraz inne przysmaki zamkowej cukierni. Do tego kawa, tradycyjna lub prosto z gorącej pustyni – z imbirem, cynamonem i kardamonem
Fosa Zamkowa
Kuchnia Rycerska Małgorzaty Bliskowskiej
10.00-18.00
Kuchnia od średniowiecza do XVIII wieku: jabłka smażone w piwie z chrzanem kutasy, pączki z szałwią, zupa z soczewicy, abulasta – jajecznica na jabłkach
Pokazy kuchni rycerskiej i kulinarne zabawy: godz. 11.00, 13.00, 15.00, 17.00
Kuchnia Sarmacka
10.00-18.00
Agencja Eventów Historycznych "Sarmata" prezentuje zwyczaje i potrawy z XVI i XVII wieku. W karcie: kasza gryczana lub jęczmienna na sypko ze skwarkami słoniną, skrzydełka kurze obsmażane w miodzie z goździkami, cynamonem i pieprzem, zupa kapuściana na wędzonych kościach, na kiszonej kapuście z wędzonym jabłkiem, śliwką i tłuczonym kminkiem.
Kuchnia Polowa CK Armii i Legionów Polskich
10.00-18.00
Taborowe obozowisko wojskowe z I Wojny Światowej
Sala Kominkowa
11.00 Michał Śmielak – „Z Zagłobą przy stole” - o kuchni szlacheckiej, mieszczańskiej i chłopskiej, trunkach, toastach. Ile posiłków jadł szlachcic, a ile mieszczanin. Czy chłop w niedzielę jadał rosół? Ile trwało szlacheckie wesele? Czym Sobieski wznosił toasty i kto umarł z przejedzenia. Kiedy zaczęto używać noża i widelca i czy szlachcicowi przystoi kroić chleb? Kto i dlaczego pił piwo? Czy dzieci miały cukierki i kto wymyślił lody.
12.00 Julka Cymbaluk, zwyciężczyni Master Chef Junior – warsztaty kuchni dworskiej dla dzieci
13.00 Małgorzata Bliskowska - Historia bigosu, czyli jak zmieniały się potrawy w czasie wieków.
Znana rekonstruktorka i jej potrawy dostępne przez cały festiwal w Fosie Zamkowej
14.00 Krzysztof Borda „Historia samowara i herbaty w Rosji”
Poznacie nie tylko historię samowara, ale także karawan przemierzających pustynie Mongolii i wiele nieznanych faktów z czasów carskiej Rosji. Na stanowisku historycznym, dowiecie się także, co ma wspólnego but wojskowy z rozpalaniem samowara węglowego oraz będziecie mogli skosztować prawdziwego ,,czaju” z konfiturami.
15.00 Michał Śmielak „Ziemniaki po szlachecku - każdy głupi to kupi" - czy dania serwowane dzisiaj we wszelkiego rodzaju karczmach, zajazdach i zamkach mają coś wspólnego z czasami renesansu i baroku? Omawiane takie przykłady jak bigos, placki ziemniaczane, kaszanka, żur z podaniem oryginalnych receptur.
roch
Po raz pierwszy od lat województwo lubuskie pokazało się w ITB, największych targach turystycznych w Europie. Na ten czas do Berlina zjechał się cały świat.