więcej
 
Echogorzowa logo

wiadomości z Gorzowa i regionu, publicystyka, wywiady, sport, żużel, felietony

Jesteś tutaj » Home » Akademia im. Jakuba z Paradyża »
Anicety, Klary, Rudolfina , 17 kwietnia 2024

Kulinaria i winiarstwo w turystyce na PWSZ

2016-04-21, Akademia im. Jakuba z Paradyża

Magisterskie studia turystyczne w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej im. Jakuba z Paradyża to pożądany kierunek. Specjalność o nazwie organizacja i obsługa rekreacji i turystyki jest realizowana w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej im. Jakuba z Paradyża niemal od samego początku powołania Uczelni, czyli od 1999 roku.

medium_news_header_14565.jpg

Studenci tej specjalności początkowo kończyli kierunek licencjacki: administracja; a od 2006, po kolejnej reformie szkolnictwa wyższego, kierunek licencjacki: zarządzanie. Dopiero w 2011 roku udało się pozyskać zgodę Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego na uruchomienie samodzielnego kierunku turystyczno-rekreacyjnego na poziomie studiów licencjackich. W 2014 roku dodatkowo uruchomiona została specjalność menadżera turystyki na poziomie studiów magisterskich. Obecnie zatem w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej im. Jakuba z Paradyża można w cyklu pięcioletnim ukończyć magisterskie studia turystyczne: na poziomie licencjackim na kierunku turystyka i rekreacja oraz na poziomie magisterskim na kierunku zarządzanie. 

Opiekę merytoryczną i programową nad realizacją standardów nauczania na studiach turystyczno-rekreacyjnych w PWSZ im. Jakuba z Paradyża pełni zespół pracowników skupionych w Zakładzie Organizacji i Obsługi Rekreacji i Turystyki. Zespół składa się z osób reprezentujących różne dziedziny naukowe, bowiem pracują tutaj specjaliści nauk o ziemi, biolodzy, zoo-technolodzy, a także ekonomiści, socjolodzy oraz dietetycy, specjaliści nauk o zdrowiu czy kulturze fizycznej. Cechą charakterystyczną pracowników naukowo-dydaktycznych Zakładu jest ich pozauczelniana praktyka zawodowa w branży turystycznej i okołoturystycznej. Doświadczenie własne w zakresie prowadzenia działalności gospodarczej, biura turystycznego, pracy w urzędach, samorządach albo świadczenia usług doradczych i oceniających pracownicy Zakładu starają się przedstawić w formule możliwie praktycznej i stąd pomysł zmiany profilu kształcenia z obowiązującego akademickiego na praktyczny oraz wprowadzenia nowych specjalności nauczania branżowego. Postanowiono wobec tego, za zgodą Senatu PWSZ im. Jakuba z Paradyża, wprowadzić w nadchodzącym roku akademickim 2016/2017 na kierunku turystyka i rekreacja profil praktyczny nauczania oraz dodatkowe dwie nowe specjalności: winiarstwo w turystyce i kulinaria w turystyce.  

Uruchomienie nauczania o profilu praktycznym umożliwia czynna współpraca Uczelni z licznymi interesariuszami zewnętrznymi, w tym przypadku z instytucjami, firmami, organizacjami i podmiotami gałęzi turystycznej i rekreacyjnej. Prowadzona jest, między innymi, owocna współpraca naukowa i dydaktyczna z Instytutem Turyzmu Narodowego Uniwersytetu Przykarpackiego w Iwano-Frankowsku, ze Studium Zarządzania Turystyką Wyższej Szkoły Zrównoważonego Rozwoju w Eberswalde, a także z Dyrekcją Zespołu Parków Krajobrazowych Województwa Lubuskiego czy Dyrekcją Drawieńskiego Parku Narodowego. W zakresie dydaktyki współpracujemy z gorzowskim Zespołem Szkół Gastronomicznych, sulęcińskim Zespołem Szkół Licealnych i Zawodowych, z Nadleśnictwem Kłodawa i innymi. W zakresie praktyk zawodowych współpracujemy także z organizacjami społecznymi, takimi jak: Lubuska Organizacja Turystyczna LOTUR, Oddział PTTK Ziemi Gorzowskiej, Klub Żeglarski SZTORM Barlinek itd., oraz firmami: Centrum Turystycznym CADET, Ośrodek AZYL MIRONICE, Gospodarstwo Agroturystyczne M. A. Helmanowie, Hotel POD SŁOŃCEM itd. Nowością jest zainteresowanie współpracą pomiędzy Uczelnią, a podmiotami zajmującymi się świadczeniem usług hotelowych, gastronomicznych, wolnoczasowych i jednocześnie inwestujących w uprawę winorośli lub hodowlę zwierząt. Przykładowo, w najbliższym czasie sfinalizowane zostaną rozmowy o współpracy pomiędzy Uczelnią, a RTM Sp. z o.o. Prusim, która oprócz hotelu i ośrodka OLANDIA, posiada około 300 hektarów ziemi przeznaczonej, między innymi, pod uprawę winorośli prowadzonej we współpracy z aktorem i znawcą win Markiem Konradem.

Wprowadzenie nowych specjalności takich jak kulinaria w turystyce i winiarstwo w turystyce, obok istniejącej organizacji i obsługi rekreacji i turystyki, ma na celu stworzenie lepszych warunków dla przyszłych studentów zdobywających wiedzę i umiejętności pod potrzeby rodzącego się rynku pracy. Dodatkową motywacją do wprowadzenia takich innowacji programowych jest przeświadczenie, że poprawne żywienie, obok sposobów i warunków życia jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na zdrowie i jakość życia społeczeństwa. Niestety, powszechny model żywienia oparty jest na nadmiernej konsumpcji żywności wysoko przetworzonej, charakteryzującej się złym zbilansowaniem składników odżywczych, co z kolei przyczynia się do wzrostu zachorowalności społeczeństwa na przewlekłe choroby cywilizacyjne. Według ekspertów Światowej Organizacji Zdrowia, nawet niewielka zmiana sposobu odżywiania polegająca często na zastosowaniu diety opartej o tradycyjne, regionalne produkty w tym wytrawne wina oraz żywność nieprzetworzoną może skutkować poprawą zdrowia i wydłużeniem życia. Zasadnym staje się więc zmiana zachowań żywieniowych uwzględniająca, między innymi, wzrastający udział żywności o charakterze prozdrowotnym w diecie. Wieloletnie, własne doświadczenia w uprawianiu różnych form turystyki aktywnej doprowadziły autorów proponowanych programów studiów do przekonania o wyjątkowym znaczeniu prawidłowego sposobu żywienia w osiąganiu celów podróży oraz o potrzebie wyboru miejsc docelowych podróży oferujących dobrą, zdrową  kuchnię! Celem nauczania staję się więc nabycie umiejętności funkcjonowania według zasad prozdrowotnych, ale także zmysłowe rozróżnianie, przygotowanie i podanie produktów oraz potraw pachnących, pięknych, smacznych, a jednocześnie zdrowych. Ważne jest również nabycie umiejętności rozróżniania miejsc gdzie można realizować cele podróży winiarskiej i kulinarnej oraz zdobycie wiedzy i nauczenie się czynności niezbędnych do uruchomienia i obsługi punktów atrakcyjnych pod tym względem.  

Współcześni kreatorzy i uczestnicy ruchu turystycznego, zarówno usługodawcy (często pracodawcy) jak i usługobiorcy, czyli klienci lub nabywcy usług lub produktów turystyczno-rekreacyjnych poszukują bowiem wysublimowanej wartości opartej o wiedzę i umiejętności dalece wybiegającej poza to wyobrażenie, które można pozyskać w wyniku analizy stron i zasobów internetowych. Dlatego w proponowanym programie studiów oprócz wymaganych przedmiotów kierunkowych będą przedmioty specjalistyczne i zajęcia praktyczne polegające na systemowej penetracji miejsc atrakcyjnych turystycznie i rekreacyjnie oraz na wykorzystaniu form nauczania dających praktyczne umiejętności i kwalifikacje.

Wyróżnikiem absolwenta naszych studiów powinna być zatem umiejętność kreacji produktu turystycznego oraz organizacji i obsługi jego zbywalności, a jednocześnie umiejętność rozpoznawania i wskazania kulinarnych wartości potraw i trunków, ich regionalnego pochodzenia oraz wskazania miejsc posiadających wyrafinowaną kuchnię i serwujących wyśmienite wina!  Twórcy prezentowanych programów studiów są mocno utwierdzeni w przekonaniu, że osiągnięcie satysfakcji i sukcesu zawodowego należy rozpocząć od wyboru i ukończenia kierunku turystyka i rekreacja, bowiem w tej branży największym kapitałem jaki należy posiadać jest wiedza i kompetencje!

dr Arkadiusz Wołoszyn

kierownik Zakładu Organizacji i Obsługi Rekreacji i Turystyki PWSZ

X

Napisz do nas!

wpisz kod z obrazka

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x