Echogorzowa logo

wiadomości z Gorzowa i regionu, publicystyka, wywiady, sport, żużel, felietony

Jesteś tutaj » Home » Prosto z Polski »
Marii, Marzeny, Ryszarda , 26 kwietnia 2024

Pisankowe zero waste. Jak nie zmarnować Świąt?

2021-04-03, Prosto z Polski

Ponad połowa Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucić jedzenie.

medium_news_header_30098.jpg

W czasie przedświątecznych przygotowań szczególnie łatwo jest przesadzić z ilością przygotowywanych przysmaków. Czy marnowanie to tradycja taka sama jak malowanie pisanek?

Według ubiegłorocznego raportu Federacji Polskich Banków Żywności najczęstszymi przyczynami wyrzucania żywności są: jej zepsucie (65,2% respondentów), przeoczenie daty ważności (42%), przygotowanie zbyt dużej ilości jedzenia (26,5%), zbyt duże zakupy (22,2%).

Przyczyny te są jak system naczyń połączonych: duże zakupy to przygotowywanie dużej ilości jedzenia i większa szansa, że jeśli robi się je nieuważnie - przeoczymy bliskie daty ważności i tym samym doprowadzimy do zepsucia produktów. 

Czy to nie brzmi znajomo w kontekście Świąt? Tym samym tradycja pełnego stołu staje się pułapką dla dobrych nawyków planowania posiłków i zakupów. Ale istnieje kilka zasad, dzięki którym można spędzić świąteczny czas spokojnie, nie marnując pieniędzy i planety. 

– Less czy zero waste nie jest współczesnym trendem, ale stylem życia naszych rodziców i dziadków, z którego warto czerpać garściami. Szacunek do jedzenia to najlepszy zwyczaj jaki możemy przyjąć w naszych domach, nie tylko na Święta. Pisanki akurat są idealnym przykładem niemarnowania - nie tylko są ozdobą wielkanocnych koszyków i stołów, którą można po prostu zjeść, ale możemy je farbować naturalnymi barwnikami i przy okazji wykorzystać np. łupiny cebuli. - mówi Dorota Jezierska, wiceprezeska Federacji Polskich Banków Żywności.

Jak więc sprawić, żeby pod względem kulinarnym ta Wielkanoc nie była zmarnowana?

#1 Planowanie to podstawa

W (pandemicznej) erze zakupów online staje się to jeszcze prostsze: na bieżąco możemy zweryfikować czy to, co dorzucamy do wirtualnego koszyka jest niezbędne. Natomiast w sklepie stacjonarnym konieczna jest lista zakupów, bez której łatwo dojechać do kasy z wózkiem pełnym niepotrzebnych produktów. W obecnej sytuacji pamiętajmy jednak przede wszystkim o zaplanowaniu wcześniej wielkanocnego menu - wiele rodzin spotyka się w znacznie mniejszym gronie, więc tym bardziej warto zweryfikować coroczne przyzwyczajenia.

#2 Dobrze przechowuj

Ogromnym problemem jest wyrzucanie gotowych potraw – wg raportu Nie marnuj jedzenia 2020* to aż 70% marnowanego jedzenia. Czyli do kosza trafiają nie tylko nasze pieniądze, ale też energia i serce, które włożyliśmy w ugotowanie czegoś pysznego. Jeśli już przygotujemy czegoś za dużo, to pamiętajmy, że większość dań nadaje się do mrożenia i wystarczy je tylko podzielić na porcje, włożyć do szczelnego czystego pojemnika i zapisać na nim datę. Pamiętajmy też o zasadzie lodówkowej FIFO (First In – First Out), czyli im bliżej upływu daty ważności, tym bardziej produkty wysuwamy do przodu.

#3 Dziel się!

Nadwyżki żywności to zawsze idealna okazja do kontaktu z sąsiadami czy znajomymi, a w pandemii dzielenie się jedzeniem nabiera szczególnego znaczenia - warto sprawdzić czy w okolicy ktoś nie spędza Świąt w izolacji, kwarantannie, czy po prostu bez bliskich i takie wsparcie będzie dla niego nieocenione. 

Niestety potrzebujących w Polsce jest wiele - 1,6 miliona osób żyje w skrajnym ubóstwie, czyli dysponuje kwotą mniejszą niż 600 zł miesięcznie na podstawowe wydatki. Kryzys pandemiczny dodatkowo pogorszył położenie osób, które już i tak borykały się z wieloma problemami. Okres przed Wielkanocą to dla nich dramatyczny czas wyboru pomiędzy świątecznymi zakupami a opłaceniem rachunków czy ratowaniem swojego zdrowia. Dlatego wciąż trwa zbiórka Banków Żywności - każdy może pomóc poprzez zakup wirtualnych produktów w charytatywnym sklepie online: https://zbiorkazywnosci.pl. Nawet drobny datek pomoże przetrwać Święta niejednej rodzinie dotkniętej ubóstwem.

– Pomoc jest dosłownie w zasięgu ręki. Smartfon, na którym przeglądamy przepisy na wielkanocne babki czy sałatki, może być niesamowitym narzędziem dzielenia się dobrem! Pandemia zamknęła nas w domach, fizycznie jesteśmy dalej niż kiedykolwiek i łatwo stracić z oczu osoby potrzebujące, które są obok nas. Banki Żywności pomagają je dostrzec i efektywnie i szybko im pomóc - wystarczy wejść na www.zbiorkazywnosci.pl i wpłacić darowiznę. A jako podziękowanie dla darczyńców przygotowaliśmy e-book z kulinarnymi inspiracjami, który na pewno się przyda przy planowaniu wielkanocnych przysmaków. –  dodaje Jezierska. 

Partnerem strategicznym Wielkanocnej Zbiórki Żywności są WINIARY. Wsparcie komunikacyjne zapewniają agencje Publicis Poland i Publicis Consultants (PR).

(ip)

X

Napisz do nas!

wpisz kod z obrazka

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x