Echogorzowa logo

wiadomości z Gorzowa Wlkp., publicystyka, sport, żużel, felietony, blogi

Jesteś tutaj » Home » Prosto z Polski »
Jolanty, Lotara, Wita , 15 czerwca 2021

Polacy chcą jeść więcej owoców i warzyw

2021-05-28, Prosto z Polski

Jak wynika z badań Kantar ponad jedna trzecia badanych chciałaby spożywać częściej świeże warzywa i owoce. Pamiętajmy, że późna wiosna i lato to czas kiedy najłatwiej nam zmienić sposób odżywiania na bogatszy w sezonowe owoce i warzywa.

medium_news_header_30510.jpg

„Pytaliśmy czy Polacy chcą zmienić sposób odżywania? Owoce i warzywa znalazły się na czele listy produktów, których Polacy chcą jeść więcej. 38% badanych chciałoby spożywać więcej owoców, natomiast 37% warzyw. Dla 16% dobrym pomysłem byłoby częstsze spożywanie soków owocowych i warzywnych, a 9% skłania się ku przetworom” - mówi Agata Zadrożna, ekspertka Kantar Public.

Mniejszy odsetek wymienia potrzebę zwiększenia produktów zawierających złożone węglowodany oraz roślinne zamienniki mięsa i nabiału (6%), natomiast 5% potrzebuje więcej mięsa oraz przetworów mięsnych. Dwóch na pięciu Polaków (40%) deklaruje, że nie chce zmieniać swoich nawyków żywieniowych.

„Przed nami czas coraz lepszej dostępność świeżych produktów. Przed nami czerwiec, kiedy to zaprosimy na plantacje i damy możliwość pokazania dzieciom jak uprawiane są owoce jagodowe. Wszyscy będą mogli spróbowania jak samodzielnie zbiera się owoce” - mówi Andrzej Krupiński, prezes Stowarzyszenia Plantatorów Jagody Kamczackiej, plantator i producent.

„Wiosna i lato to czas na budowanie swojej odporności. Dlaczego? To pora roku gdy mamy najwięcej świeżych, kolorowych warzyw i owoców. To właśnie one dostarczają silnych antyoksydantów i stymulują nasz układ odpornościowy do walki z infekcjami. W tym czasie do woli sięgaj po owoce jagodowe, truskawki, borówki, porzeczki, jeżyny, jagodę kamczacką. Rotuj je w zależności od sezonu by w pełni wykorzystać ich potencjał” - dodaje Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, „Z kaloriami na pieńku”.

„Polskie owoce jagodowe nie mają sobie równych pod względem wartości odżywczych. Lokalne, świeże, aromatyczne, pyszne, stanowią skoncentrowane źródło witamin, składników mineralnych i przede wszystkim związków aktywnych, takich jak polifenole. Substancje zawarte w tych superowocach, mają udokumentowany naukowo, korzystny wpływ na zdrowie. Spożywając owoce jagodowe regularnie, działamy dietoprofilaktycznie. W najlepszy sposób inwestujemy w zdrowie własne i najbliższych” - mówi z kolei dr Justyna Bylinowska, redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl.

Czas na polskie superowoce. Sezon na polskie superowoce otworzyły truskawki. Ich status pokazały tegoroczne wyniki „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” realizowanych przez firmę badawczą Kantar. Truskawki to ulubiony owoc Polaków i najbardziej wyczekiwany owoc sezonowy.

„Z polskich superowoców można zrobić cuda. Mamy świetnych producentów i przetwórców, świetnych kucharzy i wiele miejsc, które warto odwiedzać. Szczególnie teraz, kiedy gastronomia czeka by znowu odkrywać nasze kulinarne tradycje. To jest czas na polskie superowoce” – podsumował Mikołaj Rey, szef kuchni, zwycięzca MasterChef - najlepsi z najlepszych, wielki entuzjasta polskiej kuchni i promotor polskich owoców jagodowych.

Źródło informacji: PolskieSuperowoce.pl

PS. Sfinansowano ze środków Fundusz Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora”. Projekt realizowany jest we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding.

X

Napisz do nas!

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x