Echogorzowa logo

wiadomości z Gorzowa i regionu, publicystyka, wywiady, sport, żużel, felietony

Jesteś tutaj » Home » W obiektywie »
Aureliusza, Natalii, Rudolfa , 27 lipca 2024

Przegonili burzę i świetnie się bawili - GALERIA

2024-06-03, W obiektywie

Już po raz trzeci mieliśmy okazję, wraz z Gorzowskim Rynkiem Hurtowym oraz Zespołem Szkół Gastronomicznych w Gorzowie gościć gwiazdy festiwalu ,,Polska od kuchni’’.

medium_news_header_40392.jpg
Fot. Klaudia Guszpit/UM

„Polska od Kuchni” to wydarzenie promujące zdrową żywność i polskie marki spożywcze. W Gorzowie jest organizowane przez Miasto, Gorzowski Rynek Hurtowy, gorzowski „gastronomik” i Agencję Krysiak Polska.

Gorzów już po raz trzeci rozbrzmiewał smakami i aromatami polskiej kuchni. Na bulwarze i na scenie plenerowej odbyły się pokazy kulinarne, degustacje oraz panele dyskusyjne o tematyce żywieniowej.

W programie zaplanowano również muzyczne niespodzianki, wśród nich „Galę Wdzięku”, dedykowaną paniom z kół gospodyń wiejskich oraz koncerty z coverami znanych polskich artystów, m.in. Krzysztofa Krawczyka.

Nowością tegorocznej edycji były warsztaty o nazwie „Naleśnikowy zawrót głowy”; uczestnicy festiwalu, pod okiem mistrzów kuchni, mogli naleśniki (na przykład z lokalnym przysmakiem, musem z renety landsberskiej), własnoręcznie przygotować, usmażyć i zjeść. Ciekawość budziło ciasto bezglutenowe, a rodzajów farszu (m.in. na słodko, na słono, z rybą, z soczewicą) było prawie tyle co uczestników warsztatów.

Ta forma udziału publiczności w imprezie - sprawdzona podczas warsztatów lepienia pierogów z Pascalem Brodnickim z okazji otwarcia pod koniec ubiegłego roku hali Arena - i w niedzielę cieszyła się ogromnym zainteresowaniem.

Do Gorzowa przyjechały koła gospodyń wiejskich z całej Polski oraz mistrzostwie gotowania, wśród nich Katarzyna Bosacka. Znana kulinarna dziennikarka pokazała, że w ciągu pięciu minut można przygotować zupę pomidorową – nie na kościach, nie na mięsie, wystarczą do tego świeże pomidory, do których można dodać ubitą śmietankę i natkę pietruszki.

Znany z tzw. telewizji śniadaniowej Kuba Steuermark podczas pokazu zaprezentował „niedzielny przebój”; gotowanie domowego rosołu z makaronem jajecznym.

Na zakończenie na scenie zagrał „Miły Pan” - polski wokalista wykonujący muzykę z pogranicza gatunków muzycznych disco polo i dance.

Gorzowianie mieli okazję wziąć udział w wyjątkowych warsztatach robienia naleśników z mistrzami kuchni! Koła Gospodyń Wiejskich zaprezentowały swoje potrawy, stroje, a wszystko odbyło się, przy pięknych gorzowskich bulwarach.

Wydział Promocji i Informacji

Zdjęcia: Klaudia Guszpit 

0.01.jpg
1.02.jpg
2.03.jpg
3.04.jpg
4.05.jpg
5.07.jpg
6.08.jpg
7.10.jpg
8.11.jpg
9.12.jpg
10.13.jpg
11.14.jpg
12.15.jpg
13.16.jpg
14.17.jpg
15.18.jpg
16.19.jpg
17.20.jpg
18.21.jpg
19.22.jpg
20.23.jpg
21.24.jpg
22.25.jpg
23.27.jpg
24.28.jpg
25.29.jpg
26.30.jpg
27.31.jpg
28.32.jpg
29.33.jpg
30.34.jpg
31.35.jpg
32.37.jpg
33.38.jpg
34.39.jpg
35.40.jpg
0
01234567891011121314151617181920212223242526272829303132333435
X

Napisz do nas!

wpisz kod z obrazka

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x