2024-06-03, W obiektywie
Już po raz trzeci mieliśmy okazję, wraz z Gorzowskim Rynkiem Hurtowym oraz Zespołem Szkół Gastronomicznych w Gorzowie gościć gwiazdy festiwalu ,,Polska od kuchni’’.
„Polska od Kuchni” to wydarzenie promujące zdrową żywność i polskie marki spożywcze. W Gorzowie jest organizowane przez Miasto, Gorzowski Rynek Hurtowy, gorzowski „gastronomik” i Agencję Krysiak Polska.
Gorzów już po raz trzeci rozbrzmiewał smakami i aromatami polskiej kuchni. Na bulwarze i na scenie plenerowej odbyły się pokazy kulinarne, degustacje oraz panele dyskusyjne o tematyce żywieniowej.
W programie zaplanowano również muzyczne niespodzianki, wśród nich „Galę Wdzięku”, dedykowaną paniom z kół gospodyń wiejskich oraz koncerty z coverami znanych polskich artystów, m.in. Krzysztofa Krawczyka.
Nowością tegorocznej edycji były warsztaty o nazwie „Naleśnikowy zawrót głowy”; uczestnicy festiwalu, pod okiem mistrzów kuchni, mogli naleśniki (na przykład z lokalnym przysmakiem, musem z renety landsberskiej), własnoręcznie przygotować, usmażyć i zjeść. Ciekawość budziło ciasto bezglutenowe, a rodzajów farszu (m.in. na słodko, na słono, z rybą, z soczewicą) było prawie tyle co uczestników warsztatów.
Ta forma udziału publiczności w imprezie - sprawdzona podczas warsztatów lepienia pierogów z Pascalem Brodnickim z okazji otwarcia pod koniec ubiegłego roku hali Arena - i w niedzielę cieszyła się ogromnym zainteresowaniem.
Do Gorzowa przyjechały koła gospodyń wiejskich z całej Polski oraz mistrzostwie gotowania, wśród nich Katarzyna Bosacka. Znana kulinarna dziennikarka pokazała, że w ciągu pięciu minut można przygotować zupę pomidorową – nie na kościach, nie na mięsie, wystarczą do tego świeże pomidory, do których można dodać ubitą śmietankę i natkę pietruszki.
Znany z tzw. telewizji śniadaniowej Kuba Steuermark podczas pokazu zaprezentował „niedzielny przebój”; gotowanie domowego rosołu z makaronem jajecznym.
Na zakończenie na scenie zagrał „Miły Pan” - polski wokalista wykonujący muzykę z pogranicza gatunków muzycznych disco polo i dance.
Gorzowianie mieli okazję wziąć udział w wyjątkowych warsztatach robienia naleśników z mistrzami kuchni! Koła Gospodyń Wiejskich zaprezentowały swoje potrawy, stroje, a wszystko odbyło się, przy pięknych gorzowskich bulwarach.
Wydział Promocji i Informacji
Zdjęcia: Klaudia Guszpit
To była znakomita lekcja dla klas mundurowych i studentów kryminologii. Służby wzięły bowiem udział w ćwiczeniach zorganizowanych na terenie Akademii im. Jakuba z Paradyża w Gorzowie.