2022-10-17, O tym się mówi
W środę, 19 października na ryneczku Gorzowskiego Rynku Hurtowego odbędzie się coroczny „Festiwal Dyni i Chryzantemy”.
To będzie prawdziwa bitwa na jesienne smaki! W tym czasie do kulinarnej walki stanie dwóch wyjątkowych szefów kuchni, Dawid Szkudlarek i Kamil Tużnik, którzy wraz z zespołem, czyli uczniami z gorzowskiego „gastronomika”, ugotuje zupę dyniową według własnego przepisu.
Następnie smak potraw oceni jury, czyli goście i klienci ryneczku. Przed każdym ze stanowisk do gotowania będą stały pojemniki do głosowania, do których degustujący będą wrzucać piłeczki, w zależności od oceny walorów smakowych dania. Wygra zupa „z większą liczbą piłeczek”, czyli którą lepiej ocenią mieszkańcy.
Gotowanie zaczynamy o godzinie 9.30, a degustacja zaplanowane jest na 10.00.
„Festiwal Dyni i Chryzantemy” odbędzie się na ryneczku przy Jerzego po raz czwarty. Co roku jest to okazja do zapatrzenia się w „dary jesieni”, zwłaszcza dynie, które należą do grupy najzdrowszych polskich warzyw oraz w chryzantemy, które na stałe zagościły, jako symbol jesieni, w gorzowskich ogrodach, na balkonach i tarasach.
Wydarzenie organizuje Gorzowski Rynek Hurtowy, przy wsparciu Zespołu Szkół Gastronomicznych i Miasta Gorzów.
Zapraszamy, do zobaczenia!
Marta Liberkowska
Urząd miasta doposaży Centrum Edukacji Zawodowej i Biznesu w kolejne nowoczesne elementy procesu nauki zawodów.