Echogorzowa logo

wiadomości z Gorzowa i regionu, publicystyka, wywiady, sport, żużel, felietony

Jesteś tutaj » Home » O tym się mówi »
Sergiusza, Teofila, Zyty , 27 kwietnia 2025

Zupa z dynią i szpinakiem pokonała zupę krem

2022-10-19, O tym się mówi

W środę na ryneczku przy Jerzego rozegrała się prawdziwa kulinarna bitwa dyniowa.

medium_news_header_35040.jpg
Fot. Bartłomiej Nowosielski/UM

Gotowali mistrzowie kuchni ze swoimi uczniami, a oceniali goście i klienci ryneczku. Wszystko w ramach IV Festiwalu Dyni i Chryzantemy.

Organizatorem festiwalu jest Gorzowski Rynek Hurtowy, Zespół Szkół Gastronomicznych oraz Miasto Gorzów.

W tym roku festiwal przybrał inną niż tradycyjna formę. Dwóch utytułowanych kucharzy, Dawid Szkudlarek i Kamil Tużnik, wraz ze swoimi uczniami z gorzowskiego „gastronomika”, przygotowali dwie różne zupy dyniowe: zupę krem i zupę warzywną na bazie dyni z dodatkiem szpinaku i brukselki. Następnie smak potraw oceniło jury, czyli goście i klienci ryneczku.

Przed każdym ze stanowisk do gotowania stały pojemniki do głosowania, do których degustujący po spróbowaniu obu dań wrzucali piłeczki, w zależności od oceny walorów smakowych konkretnej zupy.

Ostatecznie wygrała zupa „z większą liczbą piłeczek” czyli zupa z dyni z brukselką i szpinakiem, według autorskiego przepisu Dawida Szkudlarka. Nie brakowało również zwolenników drugiego dania, zupy-kremu z dyni, przygotowanej przez Kamila Tużnika. W sumie oba dania degustowało ponad 200 osób. Gościem festiwalu był przewodniczący Rady Miasta Jan Kaczanowski.

„Festiwal Dyni i Chryzantemy” na ryneczku przy Jerzego obył się po raz czwarty. Co roku jest to okazja do zapatrzenia się w „dary jesieni”, zwłaszcza dynie, które należą do grupy najzdrowszych polskich warzyw oraz w chryzantemy, które na stałe zagościły, jako symbol jesieni, w gorzowskich ogrodach, na balkonach i tarasach.

- Z roku na rok widzimy coraz większe zainteresowanie kupnem dyni na naszym ryneczku, rośnie też liczba dostawców. Także restauracje coraz częściej oferują potrawy z dyni. To dobrze, że powstała moda na spożywanie tego warzywa, na zdrową żywność – podkreśliła Agata Dusińska, prezes GRH.

Festiwal Dyni i Chryzantemy to jedna z wielu wspólnych akcji GRH, Zespołu Szkół Gastronomicznych i Miasta. To wynik współpracy w oparciu o umowę, zawartą w 2020 roku, której patronem jest prezydent Jacek Wójcicki.

Wydział Promocji i Informacji

Fot. Bartłomiej Nowosielski

X

Napisz do nas!

wpisz kod z obrazka

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x