Echogorzowa logo

wiadomości z Gorzowa i regionu, publicystyka, wywiady, sport, żużel, felietony

Jesteś tutaj » Home » O tym się mówi »
Ady, Aleksandra, Dagmary , 12 grudnia 2024

Rozlano 60 litrów barszczu. To już gorzowska tradycja

2022-12-16, O tym się mówi

Czerwone buraki, jabłka, czosnek i świeży majeranek to główne składniki „Barszczu po gorzowsku”, który w piątkowy poranek na ryneczku GRH po raz kolejny gotował mistrz Paweł Salamon ze swoimi uczniami z Zespołu Szkół Gastronomicznych.  

medium_news_header_35572.jpg
Fot. Jan Wojtanowski/UM

To już gorzowska tradycja, że na kilka dni przed świętami Bożego Narodzenia wspólnie gotujemy „Barszcz po gorzowsku”. Tak było w piątkowy poranek na ryneczku GRH. Szef kuchni, laureat i juror międzynarodowych konkursów kulinarnych, absolwent i nauczyciel gorzowskiego „Gastronomika” Paweł Salamon, który jest autorem przepisu na wigilijną zupę z buraków i osobiście dopilnował każdego szczegółu podczas gotowania.

Pierwsi chętni do degustacji barszczu pojawili się na ryneczku przy ul. Jerzego już kilka minut po godzinie 9.00. Musieli jednak chwilę poczekać. Oficjalna degustacja barszczu rozpoczęła się przed godziną 10.00; zupa na miejscu była doprawiana i szykowana specjalnie dla mieszkańców.

 

0.Barszcz-01-Copy.jpg
1.Barszcz-02-Copy.jpg
2.Barszcz-03-Copy.jpg
3.Barszcz-05-Copy.jpg
4.Barszcz-06-Copy.jpg
5.Barszcz-07-Copy.jpg
6.Barszcz-08-Copy.jpg
7.Barszcz-09-Copy.jpg
8.Barszcz-10-Copy.jpg
9.Barszcz-11-Copy.jpg
10.Barszcz-12-Copy.jpg
11.Barszcz-13-Copy.jpg
12.Barszcz-14-Copy.jpg
13.Barszcz-15-Copy.jpg
14.Barszcz-16-Copy.jpg
15.Barszcz-17-Copy.jpg
16.Barszcz-18-Copy.jpg
17.Barszcz-19-Copy.jpg
0
01234567891011121314151617

 

Degustacja barszczu cieszyła się ogromną popularnością. Po kubeczek czerwonej zupy „po gorzowsku” ustawiła się długa kolejka gorzowian, robiących zakupy na ryneczku oraz handlujących kupców. Dodatkowo temperatura, która mocno spadła poniżej zera, była dodatkową motywacją, by rozgrzać się świąteczną zupą.

- Barszcz oprócz wartości tradycyjnych związanych ze świętami Bożego Narodzenia, jest doskonałą zupą na co dzień - przekonywał podczas gotowania Paweł Salamon. - Porcja wywaru z buraków codziennie wypita o poranku poprawia naszą kondycję i zapewnia zdrowe serce i układ krwionośny - zachęcał mistrz.

W sumie „rozlano” ponad 60 litrów barszczu. Akcja trwała do godziny 11.00.

 

 

Piątkowe gotowanie na ryneczku to jeden z elementów kampanii „Gorzów blisko świąt” oraz wspólna inicjatywa prezes Gorzowskiego Rynku Hurtowego Agaty Dusińskiej, dyrektora Zespołu Szkół Gastronomicznych Pawła Cieracha przy wsparciu Urzędu Miasta - Wydziału Promocji i Informacji. To już czwarta edycja wspólnego gotowania „Barszczu po gorzowsku”.

Przepis na "Barszcz po gorzowsku" w załączniku.

Wydział Promocji i Informacji

Fot. Jan Wojtanowski

 

X

Napisz do nas!

wpisz kod z obrazka

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x