2023-05-15, O tym się mówi
Już w najbliższą niedzielę (21 maja) w Gorzowie zaplanowano największy w województwie lubuskim, a prawdopodobnie największy w Polsce, niedzielny obiad.
Na Starym Rynku, już po raz drugi, odbędzie się Festiwal Kół Gospodyń Wiejskich „Polska od Kuchni”, podczas którego będą gotowane i degustowane regionalne potrawy, a wieczorem wystąpią gwiazdy polskiej sceny muzycznej, m.in. Blanka.
- Na uczestników festiwalu będzie czekać pyszne jedzenie, ogromna porcja kulinarnej wiedzy, świetna zabawa, niezapomniane przeżycia i ciekawe nagrody. Wstęp wolny – poinformowała Marta Liberkowska, dyrektor Wydziału Promocji i Informacji Urzędu Miasta.
Od godz. 13.00 zapraszamy na Stary Rynek, na największy niedzielny obiad. Zasiądźmy wspólnie do rodzinnego obiadu, poznajmy regionalną kulturę, weźmy udział w konkursach, bawmy się, uczmy sztuki kulinarnej - każdy znajdzie coś dla siebie. Od nas nikt nie wyjdzie głodny – zapewniła Agata Dusińska, prezes GRH.
Na miejscu będzie możliwość degustacji potraw przygotowanych przez gospodynie z całego województwa lubuskiego, a także uczniów gorzowskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych.
Prognozy wskazują, że będzie gorąco, dlatego będziemy serwować chłodnik. Klasyczny, litewski. Ta zupa to bogactwo warzyw, oczywiście wprost z naszego ryneczku. A jako danie główne będziemy podawać marynowaną polędwiczkę – zapowiedział Kamil Tużnik, szef kuchni, nauczyciel zawodu w ZSG.
W programie przewidziano pokazy i warsztaty kulinarne Karola Okrasy, Kuby Steuermarka i Katarzyny Gubały. Zaplanowano także wybory Miss wdzięku, loterie nagród i atrakcje dla najmłodszych.
Po atrakcjach kulinarnych przyjdzie i czas na zabawę.
O godzinie 20.00 zapraszamy na dwugodzinny program największych gwiazd polskiej sceny muzycznej. Wystąpią Blanka, Skolim, Filip Lato, Piękni i Młodzi oraz DJ Adamus – poinformował Robert Krysiak, dyrektor generalny festiwalu.
Relację z koncertu będzie można oglądać na żywo w TVP3.
Festiwal Kół Gospodyń Wiejskich „Polska od Kuchni” to wydarzenie przygotowane z myślą o szerzeniu dziedzictwa kulinarnego, promowaniu zdrowego stylu życia, edukacji ekologicznej oraz pielęgnacji polskiej kultury i tradycji. Wielki Finał odbywa się na PGE Narodowym, wcześniej gotowanie i degustacja odbywają się kolejno w każdym z województw.
Wydział Promocji i Informacji
Urząd miasta doposaży Centrum Edukacji Zawodowej i Biznesu w kolejne nowoczesne elementy procesu nauki zawodów.