2023-12-01, O tym się mówi
Wymyślili, ugotowali, zjedli i wygrali – uczniowie szkół podstawowych zakończyli rywalizację w konkursie uczelni na zdrowy fast food. Wspólny z sanepidem projekt miał przeciwdziałać epidemii otyłości wśród dzieci.
Wojewódzki konkurs ,,Przepis na zdrowy fast food”, który był zwieńczeniem kampanii na rzecz walki z otyłością wśród dzieci i młodzieży, zorganizował gorzowski Zamiejscowy Wydział Kultury Fizycznej razem z Wojewódzką Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną.
Zadaniem uczniów klas 5-8 było stworzenie autorskiego przepisu na zdrowy fast food. Spośród ponad stu propozycji, jakie dotarły do organizatorów, wybrano trzy najlepsze i te właśnie potrawy przygotowano podczas finału, który odbył się w środę, 29 listopada. Uczniom w ich sporządzeniu pomagali studenci kierunku dietetyka oraz profesjonalny kucharz. Gotowanie odbyło się w pracowni gastronomicznej uczelni.
Efektem kulinarnych zmagań były: wege burger, pizza z kalafiora, pieczone bataty, kotlety z cukinii oraz sałatki.
Komisji konkursowej najbardziej spodobał się pomysł na zdrowy fast food Matyldy Woźniak (SP 3 Świebodzin) i to ona została zwyciężczynią konkursu. Drugie miejsce przypadło Julii Olesiak (Zespół Szkół w Cybince), a trzecie – Martynie Obodzińskiej (Zespół Szkolno-Przedszkolny w Otyniu).
Jury wyróżniło ponadto dwa przepisy, których autorami byli: Miłosz Grygiel (SP 18 w Zielonej Górze) oraz Julia Assenberg van Eijsden (SP w Krzeszycach).
MS
Pasjonujesz się fotografią i kochasz naturę? Weź udział w konkursie „Złap drzewa w kadr – Gorzów w zieleni”.