2023-05-13, Porady
Poranna kawa dla wielu osób jest codziennym rytuałem, bez którego nie rozpoczynają dnia. Nic dziwnego – napój ten doskonale pobudza, pozytywnie nastraja oraz doskonale smakuje. Niezależnie od tego, czy jesteś wytrawnym kawoszem, czy pijesz kawę tylko od czasu do czasu, warto poznać na jej temat kilka istotnych faktów.
Kawa to napój, który pochodzi z Etiopii. Owoce kakaowca znano tam już ponad 2000 lat temu. W Europie pojawiła się dopiero około XVI wieku, natomiast w Polsce ten aromatyczny wywar zaczęto doceniać w następnym stuleciu, pod postacią kawy tureckiej. Towarzyszy nam zatem od wieków, dlatego też nic dziwnego, że obecnie mamy do wyboru wiele jej postaci, jak i rodzajów.
Kawa może występować w postaci zmielonej, jak i ziarnistej. Pierwsza jest bardzo prosta i wygodna w przygotowaniu. Aby ją zaparzyć, wystarczy tylko czajnik lub ekspres. Co ważne, kawa mielona jest gotowa do użytku od razu po otwarciu opakowania. Ziarnista z kolei wymaga pewnego ceremoniału – konieczne jest jej zmielenie, a dopiero później zaparzenie według swoich potrzeb.
Zarówno jedno, jak i drugie rozwiązanie ma swoje wady i zalety. Kawa mielona spodoba się osobom, które mają mało czasu, a dodatkowo chcą oszczędzić (jest o ok. 20% tańsza niż ziarnista). Wiele osób jednak uważa, że napój ze świeżo zmielonych ziaren jest smaczniejszy i bardziej naturalny, a co więcej – mocniej pobudza i wzmacnia koncentrację. Wybór jednak zależy od Ciebie!
Z pewnością niemalże każdy kojarzy takie nazwy, jak espresso, latte czy cappuccino, jednak są też rodzaje kaw, które nie każdy może kojarzyć.
Oto najpopularniejsze napoje kawowe:
espresso – ma wyrazisty smak, zapach i barwę, podawana w małych filiżankach, doskonale pobudza,
macchiato – kawa złożona z 3 warstw – mleka, kawy oraz delikatnej pianki,
latte – kawa z mlekiem w równych proporcjach,
ristretto – espresso o podwójnej mocy, z mniejszą ilością wody,
americano/lungo – espresso z dużą ilością wody,
cappuccino – espresso i spienione mleko, oprószone czekoladą lub kakao,
mocha (mokka) – połączenie espresso z gęstą czekoladą.
O kawie powiedziano już wiele. Wiemy, że pomaga w odchudzaniu, z uwagi na zawartą w niej kofeinę, podkręcającą metabolizm, a także że jest bogata w witaminy B2, B5 oraz potas, magnez, mangan czy niacynę. Co jeszcze warto wiedzieć na temat kawy?
Trzy najpopularniejsze gatunki kawy to Arabica (ok. 60 %), Robusta (ok. 36 %) i Excelsa (ok.1 %).
Kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 i chroni wątrobę.
Najlepiej pić kawę w umiarkowanych ilościach – dorosły człowiek może spożyć maksymalnie 400 mg kofeiny na dobę, czyli cztery kubki mocnej kawy.
Filiżanka espresso zawiera około 50-55 mg kofeiny – w porównaniu, szklanka czarnej herbaty ma 45 mg.
Najwyższy poziom kofeiny po kawie osiągany jest po 45 minutach.
Picie kawy dobrze wpływa na pamięć krótkotrwałą i zdolności poznawcze.
Kawa zawiera więcej kofeiny niż energetyki.
Wybierając ogrodzenie warto zwrócić uwagę nie tylko estetykę, ale również trwałość.