Echogorzowa logo

wiadomości z Gorzowa i regionu, publicystyka, wywiady, sport, żużel, felietony

Jesteś tutaj » Home » Porady »
Ernesta, Jana, Marka , 27 marca 2025

Patelnie miedziane – top 5 najlepszych marek

2025-02-06, Porady

W ostatnich latach wzrosło zainteresowanie garnkami z miedzi. Lśniący metal podbija serca uznanych restauratorów i kucharzy amatorów.

medium_news_header_42692.jpg

Coraz częściej naczynia z miedzi wybierane są do domów – metal ten od wieków był ceniony za swoje właściwości, a obecnie doceniane są jeszcze bardziej. Miedź nie tylko dobrze wygląda, lecz jest praktycznym rozwiązaniem w kuchni. Lepiej przewodzi ciepło np. od aluminium. Równomiernie rozgrzewa powierzchnię – minimalizuje ryzyko przypalenia. Jej złotorudy kolor wpisuje się nie tylko w stylu vintage, dlatego poznaj marki, które tworzą patelnie miedziane o szerokim zastosowaniu w kuchni.

Czy patelnie miedziane są dobre?

Co jakiś czas wraca pytanie, czy naczynia z metalu o charakterystycznej barwie są bezpieczne w kuchni. Jeśli wyciągniesz stare garnki z miedzi znalezione na strychu u babci, to niekoniecznie będą nadawały się do przygotowania zdrowych potraw. Po pierwsze, odcisnął się na nich ząb czasu, a po drugie prawdopodobnie będą bez wyściółki – czyli miedź od wewnątrz. 

Obecnie producenci naczyń oferują bezpieczne, zdrowe i ekonomiczne naczynia wykonane z miedzi. Skąd to wiadomo? Garnki posiadają wyściółkę ze stali nierdzewnej bądź cyny, a miedzią wykończone są na zewnątrz. Łączą rozwiązania, które optymalnie wpisują się w potrzeby nowoczesnej kuchni. Gotowanie jest zdrowe, szybkie i z dużym marginesem odporności na przypalenie potrawy. Zatem w obliczu takich rozwiązań, pytania o to czy są bezpieczne, są bezzasadne. 

Miedziana patelnia – jakie ma zalety?

Naczynia z miedzi lepiej przewodzą ciepło od wykonanych z innych metali, szybkiej się nagrzewają i przede wszystkim równomiernie rozprowadzają ciepło. Tak szybko jak się nagrzewają, tak szybko temperatura się w nich obniża. Dlatego doskonale sprawdzają się w restauracjach, jak i w domach.

Miedź jest metalem odpornym na uszkodzenia, zarysowania, odkształcenia, jednym słowem solidnym. Garnki z niej wykonane są odporne na korozję. Trwałość przekłada się na ich żywotność – patelnia z miedzi przetrwa wiele lat.

Są łatwe w utrzymaniu czystości. Potrawy nie przywierają i wystarczy letnia woda, delikatna gąbka i odrobinę płynu, by ją wyczyścić. 

Miedź wykazuje również właściwości antybakteryjne. Ponadto, patelnie z niej wykonane są estetyczne i dodają kuchni prestiżu. Uznawane są za najlepsze i luksusowe garnki. 

Patelnia z miedzi – top 5 najlepszych producentów

Garnki garnkom nierówne, dlatego by cieszyć się patelnią miedzianą przez długi czas, wybierz cenionego producenta ze sklepu Luxury Products. To gwarancja jakości i trwałości. Do której oferty warto zajrzeć?

Patelnia z czystej miedzi – jak o nią dbać?

Miedź nie lubi detergentów, wybielaczy i środków żrących. Dlatego do czyszczenia używaj delikatnych płynów do mycia bądź mieszanki na bazie soli, octu albo cytryny i sody, by zachować pierwotny wygląd naczyń. Do mycia używa się delikatnej gąbeczki. Po umyciu należy wytrzeć patelnię do sucha. 

W trakcie pieczenia, smażenia, duszenia w miedzianej patelni, by uniknąć zadrapań, polecane są odpowiednie przybory kuchenne, przykładowo wykonane z silikonu albo drewniane. 

Gotując w miedzianych naczyniach, zaoszczędzisz na oleju (bo nie potrzebują go dużo) i docenisz  łatwość przygotowania dań na miarę szefa kuchni cenionej restauracji.

Artykuł sponsorowany.
X

Napisz do nas!

wpisz kod z obrazka

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x