2025-02-06, Porady
W ostatnich latach wzrosło zainteresowanie garnkami z miedzi. Lśniący metal podbija serca uznanych restauratorów i kucharzy amatorów.
Coraz częściej naczynia z miedzi wybierane są do domów – metal ten od wieków był ceniony za swoje właściwości, a obecnie doceniane są jeszcze bardziej. Miedź nie tylko dobrze wygląda, lecz jest praktycznym rozwiązaniem w kuchni. Lepiej przewodzi ciepło np. od aluminium. Równomiernie rozgrzewa powierzchnię – minimalizuje ryzyko przypalenia. Jej złotorudy kolor wpisuje się nie tylko w stylu vintage, dlatego poznaj marki, które tworzą patelnie miedziane o szerokim zastosowaniu w kuchni.
Co jakiś czas wraca pytanie, czy naczynia z metalu o charakterystycznej barwie są bezpieczne w kuchni. Jeśli wyciągniesz stare garnki z miedzi znalezione na strychu u babci, to niekoniecznie będą nadawały się do przygotowania zdrowych potraw. Po pierwsze, odcisnął się na nich ząb czasu, a po drugie prawdopodobnie będą bez wyściółki – czyli miedź od wewnątrz.
Obecnie producenci naczyń oferują bezpieczne, zdrowe i ekonomiczne naczynia wykonane z miedzi. Skąd to wiadomo? Garnki posiadają wyściółkę ze stali nierdzewnej bądź cyny, a miedzią wykończone są na zewnątrz. Łączą rozwiązania, które optymalnie wpisują się w potrzeby nowoczesnej kuchni. Gotowanie jest zdrowe, szybkie i z dużym marginesem odporności na przypalenie potrawy. Zatem w obliczu takich rozwiązań, pytania o to czy są bezpieczne, są bezzasadne.
Naczynia z miedzi lepiej przewodzą ciepło od wykonanych z innych metali, szybkiej się nagrzewają i przede wszystkim równomiernie rozprowadzają ciepło. Tak szybko jak się nagrzewają, tak szybko temperatura się w nich obniża. Dlatego doskonale sprawdzają się w restauracjach, jak i w domach.
Miedź jest metalem odpornym na uszkodzenia, zarysowania, odkształcenia, jednym słowem solidnym. Garnki z niej wykonane są odporne na korozję. Trwałość przekłada się na ich żywotność – patelnia z miedzi przetrwa wiele lat.
Są łatwe w utrzymaniu czystości. Potrawy nie przywierają i wystarczy letnia woda, delikatna gąbka i odrobinę płynu, by ją wyczyścić.
Miedź wykazuje również właściwości antybakteryjne. Ponadto, patelnie z niej wykonane są estetyczne i dodają kuchni prestiżu. Uznawane są za najlepsze i luksusowe garnki.
Garnki garnkom nierówne, dlatego by cieszyć się patelnią miedzianą przez długi czas, wybierz cenionego producenta ze sklepu Luxury Products. To gwarancja jakości i trwałości. Do której oferty warto zajrzeć?
Miedź nie lubi detergentów, wybielaczy i środków żrących. Dlatego do czyszczenia używaj delikatnych płynów do mycia bądź mieszanki na bazie soli, octu albo cytryny i sody, by zachować pierwotny wygląd naczyń. Do mycia używa się delikatnej gąbeczki. Po umyciu należy wytrzeć patelnię do sucha.
W trakcie pieczenia, smażenia, duszenia w miedzianej patelni, by uniknąć zadrapań, polecane są odpowiednie przybory kuchenne, przykładowo wykonane z silikonu albo drewniane.
Gotując w miedzianych naczyniach, zaoszczędzisz na oleju (bo nie potrzebują go dużo) i docenisz łatwość przygotowania dań na miarę szefa kuchni cenionej restauracji.
Artykuł sponsorowany.Juventus Turyn to jeden z najbardziej utytułowanych i rozpoznawalnych klubów piłkarskich na świecie. Założony w 1897 roku przez grupę uczniów z Liceum im. Massimo D'Azeglio, Juventus stał się symbolem włoskiej piłki nożnej.