2024-03-21, Tym żyje Gorzów
Jak smakuje gorzowska Wielkanoc? Ile mąki trzeba przygotować do upieczenia mazurka, a ile jajek ugotować do tradycyjnej świątecznej sałatki? O tym przekonamy się w piątek na rynku przy Jerzego.
Tu po raz kolejny Gorzowski Rynek Hurtowy wspólnie z Zespołem Szkół Gastronomicznych i Miastem Gorzów zadbają o podniebienia gorzowian.
Mistrz Paweł Salamon razem ze swoimi uczniami przygotują trzy potrawy na wielkanocny stół. Wśród nich nie zabraknie tradycyjnego żuru, dwie pozostałe to niespodzianka. Wszystkie dania będą przygotowane z produktów, dostępnych u kupców na rynku. Współpraca GRH, „Gastronomika” i Miasta ma bowiem na celu promocję zdrowego żywienia oraz lokalnych producentów, dlatego od kilku lat świąteczne (przed Wielkanocą i Bożym Narodzeniem) gotowanie odbywa się właśnie na największym miejskim targowisku.
Przy okazji „świątecznego gotowania” młodzi kucharze wraz ze swoim mistrzem opowiedzą o najpopularniejszych przepisach na świąteczny stół oraz wielkanocnych tradycjach i zwyczajach kulinarnych. Na degustację zapraszamy od godziny 9.00.
Gorzowskim Rynek Hurtowy, Zespół Szkół Gastronomicznych współpracują od ponad czterech lat, realizując akcje kulinarne na rynku przy ulicy Jerzego oraz uczestnicząc w miejskich wydarzeniach kulturalno-rozrywkowych. Wszystko w trosce o pielęgnowanie tradycji, zdrowe zwyczaje żywieniowe gorzowian oraz promocję lokalnych producentów. W tym roku współpraca odbywa się pod hasłem „Rynek króluje”.
Wielkanocne gotowanie rozpocznie się w piątek, 22 marca przed godziną 9.00. Na spotkanie z kucharzami i dyrektorem ZSG oraz prezes GRH zapraszamy o godzinie 9.00
wydział promocji i informacji UM
Ruszyło głosowanie nad wyborem głównego bohatera tegorocznej edycji Nocnego Szlaku Kulinarnego. Potrwa ono do 17 lutego, a impreza odbędzie się pod koniec sierpnia.