Echogorzowa logo

wiadomości z Gorzowa i regionu, publicystyka, wywiady, sport, żużel, felietony

Jesteś tutaj » Home » Tym żyje Gorzów »
Jarosława, Marka, Wiki , 25 kwietnia 2025

Mamy to! Gastronomik wśród najlepszych w Polsce!

2025-04-11, Tym żyje Gorzów

W ogólnopolskim konkursie kulinarnym ,,Bitwa na drobiowe smaki” uczniowie gorzowskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych znaleźli się w trójce najlepszych drużyn w kraju.

Od lewej: Dawid Oświęcimski i Błażej Zieliński
Od lewej: Dawid Oświęcimski i Błażej Zieliński Fot. www.bitwanadrobiowesmaki.pl

Ogólnopolski konkurs kulinarny ,,Bitwa na drobiowe smaki” odbył się już po raz czwarty. Zanim drużyny dotarły do finału i walki o puchar w Warszawie, musiały przejść rundy eliminacyjne. Gorzowska drużyna przeszła taką w Poznaniu na początku stycznia, zajmując w stolicy Wielkopolski pierwsze miejsce (drużyna chłopców) oraz trzecie (drużyna dziewcząt).

Finał odbył się w Warszawie w dniach 8-10 kwietnia w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Na starcie konkursu brało w nim udział 180 drużyn, do finału przystąpiło 16 najlepszych w kraju ekip, do drugiego dnia zmagań dostało się już tylko osiem. Jak mówi Kamil Tużnik, szef kuchni, nauczyciel w Zespole Szkół Gastronomicznych w Gorzowie oraz opiekun konkursowiczów, gorzowska szkoła jest jedną z nielicznych w kraju, gdzie do półfinału i finału dostają się obie drużyny – dziewcząt i chłopców.

Jak informuje K. Tużnik, zespoły miały do przygotowania przystawkę, zupę i danie główne, oczywiście na bazie kurczaka. Najcięższy był drugi dzień finału, ponieważ uczestnicy otrzymali jako produkty bazowe zielony szparag, dziki brokuł, ser pleśniowy, gruszkę, tuszkę z kurczaka, dodatkowo 200 złotych na dobór składników wedle uznania, 10 minut na zastanowienie oraz trzy godziny na wykonanie. Jury przygotowało ponadto zawodnikom ,,niespodziankę” – do dania mieli dołączyć także krewetki. – Była zagwozdka, jak to połączyć. Wszyscy poszli bezpiecznym torem, obsmażając krewetki, natomiast nasi panowie poszli niesztampowo i je zblendowali, dodając do trzywarstwowego mięsa – mówi K. Tużnik. - Fajne połączenie, bo trzeba pamiętać, że na konkursach sędziowie kładą nacisk na wszystko – oryginalność, pomysłowość, niesztampowość, wygląd, detale, na przykład czy na talerzu nie ma odcisków palców, czy jest gorący. I punkty albo tu uciekają, albo się dodają – wylicza gorzowski szef kuchni.

W klasyfikacji końcowej gorzowska drużyna męska w składzie: Błażej Zieliński oraz Dawid Oświęcimski zajęła trzecie miejsce, natomiast Jagoda Jankowska i Weronika Kopała otrzymały wyróżnienie. Wszyscy są uczniami klas czwartych i maturę zdają za rok.

Nasi medaliści - Dawid Oświęcimski  (z lewej) i Błażej Zieliński. W środku Kamil Tuźnik

W jury zasiadł m.in. Łukasz Konik, absolwent Gastronomika w Gorzowie oraz Kurt Scheller, szwajcarski szef kuchni, krytyk kulinarny. Ten ostatni przyznał, że gorzowska szkoła jest bardzo dobrze przygotowana do tego typu konkursów.

- To, że nasze drużyny zaszły tak daleko, to duży sukces – mówi K. Tużnik. - Dzięki udziałowi w takiej rywalizacji uczniowie rozwijają talent gastronomiczny, poznają nowoczesne techniki, szefów kuchni, nabywają niezbędnych doświadczeń – dodaje.

W nagrodę uczniowie otrzymali dyplomy, książkę Harry’ego Pottera z przepisami, szybkowar, pakowarkę do żywności oraz urządzenie do gotowania na parze.

Drużyny z Gorzowa na każdym etapie przygotowań do konkursu oraz udziału w półfinałach i w finale wspierała restauracja Rattan z bulwaru. 

Maja Szanter

Zdjęcia: www.bitwanadrobiowesmaki.pl

W eliminacjach w Poznaniu Jagoda Jankowska i Weronika Kopała zajęły trzecie miejsce, natomiast w finale otrzymały wyróżnienie

X

Napisz do nas!

wpisz kod z obrazka

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x