Echogorzowa logo

wiadomości z Gorzowa i regionu, publicystyka, wywiady, sport, żużel, felietony

Jesteś tutaj » Home » Żywienie »
Alany, Damiana, Liwii , 14 października 2024

Znaczenie ziół i przypraw w żywieniu człowieka (cz. I)

2024-09-20, Żywienie

Z szerokiej gamy roślin zielarskich (ziół) i roślin przyprawowych przedstawione zostaną te najbardziej stosowane kulinarnie.

medium_news_header_41409.jpg
Fot. pixabay.com
Wiele ziół można kupić w stanie świeżym lub suszonym, aby mieć je do użytku cały rok

Rośliny przyprawowe znajdują swoje zastosowanie również w lecznictwie (np. kminek, czarnuszka), a wiele ziół leczniczych używa się jako przypraw (szałwia, tymianek). Dzisiaj cześć pierwsza pt. ,,Rośliny przyprawowe dostarczające części zielnych’’.

Przyprawy to produkty roślinne, najczęściej w postaci suszonej i mielonej lub ich mieszaniny, używane do poprawienia smaku i aromatyzowania potraw lub przetworów spożywczych. Stosowane nawet w niewielkich ilościach mogą wpływać na pracę układu pokarmowego.

Rośliny przyprawowe w jamie ustnej zwiększają wydzielanie śliny, pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, zwiększają wydzielanie żółci, działają moczopędnie. Przyprawy są czasami niezbędne do przyrządzania potraw ciężkostrawnych oraz warzyw wzdymających (strączkowych, kapustnych).

Celem stosowania przypraw w żywieniu człowieka jest:

Rośliny przyprawowe, ze wglądu na część morfologiczną rośliny, dzieli się na 6 grup:

  1. dostarczające części zielnych (bazylia, cząber, estragon, koper ogrodowy, liść laurowy, majeranek, melisa, mięta, pietruszka zwyczajna, oregano, rozmaryn lekarski, szałwia lekarska, tymianek),
  2. dostarczające kwiatów (bez czarny, goździki, szafran, kapary),
  3. dostarczające owoców lub nasion (anyż, czarnuszka siewna, dereń jadalny, gorczyca siewna, jałowiec, kardamon, kminek, kmin rzymski, kolendra, koper ogrodowy, koper włoski, pieprz, rokitnik, zwyczajny, wanilia płaskolistna, ziele angielskie),
  4. dostarczające korzeni i kłączy (chrzan, imbir, kurkuma),
  5. dostarczające kory (cynamon, kasja),
  6. dostarczające cebule (cebula, czosnek, por).

Grupa 1: rośliny przyprawowe dostarczające części zielnych:

Bazyli ogrodowa - stosuje się wszystkie jej części zielne i ulistnione pędy. Jej cennymi olejkami eterycznymi są: linanol, metylochawikol, kamfora, a-pinol, cynamonian metylu i eugenol. Bazylię zaleca do stosowania do:

Występujący w bazylii olejek zawierający estragol ma działanie mutagenne i dlatego jego stosowanie w przemyśle spożywczym jest ograniczone.

Bazylia wykazuje działanie: rozkurczające, wykrztuśne, w zaburzeniach trawienia, do okładów ran.

Cząber ogrodowy - pochodzi z Bliskiego Wschodu, stosuje się wszystkie jego części zielne lub całe rośliny. Jego cennymi olejkami (0,5%) są: karwakrol, tymol, terpen, p-cymol, które wykazują słabe właściwości dezynfekujące. Zawiera też garbniki (5%), żywice, śluzy, sole mineralne. Stosuje się jako przyprawę do:

Cząber wykazuje działanie: przeciwbakteryjne, pobudzające wydzielanie soku żołądkowego, przeciw wzdęciom i niestrawnościom.

Estragon (bylica draganek) - używany jest do zaprawiania octów ziołowych i musztardy, do kiszenia ogórków i kapusty. Estragonu nie należy gotować. Działa lekko moczopędne; wzmaga wydzielanie soków trawiennych i uzupełnia braki witaminy A. Stosowany z reguły w mieszankach ziołowych.

Karczoch (nie jest ziołem, ale warzywem, jednak stosuje się jego listki) – pochodzi z Etiopii. Od czasów rzymskich spożywane były nasady listków okrywy koszyczków. Zawiera m.in: polifenole, flawonoidy, fitosterole garbniki, węglowodany (śluzy, pektyny, inulina), witaminę C, E i z grupy B, karotenoidy, składniki (Fe, Ca, P, Mg). Znajduje zastosowanie jako przekąska, do sporządzania sałatek, zup, sosów.

Karczoch wykazuje działanie: żółciopędne (cynaryna) dla osób z zaburzeniami trawiennymi lub kamicą, przeciwmiażdżycowe, przeciwbakteryjne, antyoksydacyjne (kwas cholorogenowy, kwercetyna, rutyna, antocyjany, kwas galusowy, luteolina, kwas kawowy, sylimaryna) i przeciwnowotoworowe, opóźnia starzenie się, hepatoprotekcyjne, hipoglikemiczne (inulina), przeciwtrądzikowe (wyciągi).

Koper ogrodowy – pochodzi z Azji, stosuje się liście i nasiona; (2-2,5% olejku karwon, limonen), kumaryny, fenolokwasy, flowonoidy, związki mieralne. Zastosowanie:

a) liście - sery, omlety, owoce morza, zupy, sosy, ryby (śledź, łosoś), cielęcina, strączkowe,

b) nasiona - pieczywo, duszona kapusta, duszone mięso, ryż, likiery

Koper wykazuje działanie: uspokajające, poprawiające trawienie (odgazowujące), rozkurczowe i wykrztuśne.

Liść laurowy (wawrzyn szlachetny, liście bobkowe) – zawiera olejki eteryczne bogate w tlenki (cyneol)fenolu, metylu, etery (estragol, engenol), pektyny, garbniki, żywice, gorzką substancję (lakton). Znajduje zastosowanie do:

Liści laurowy wykazuje działanie: wiatropędne, napotne, wykrztuśne, detoksykujące i przeciwwirusowe a dodawany do potraw wspomaga trawienie. Nacieranie nalewką z liścia laurowego wspomaga w chorobach reumatycznych, a kąpiel z dodatkiem olejku wawrzynowego jest pobudzająca.

Majeranek - stosuje się wysuszone części zielne oddzielone od łodyżek. Jej cennymi olejkami (3%) są: terpinen, terpineol, flawonoidy i garbniki (10%), fenolokwasy. Znajduje zastosowanie jako dodatek do:

Majeranek wykazuje działanie: rozkurczające na jelito grube, żółciopędne, zewnętrznie do trudno gojących się ran, przeciw katarowi (maść majerankowa), bakteriobójczy i owadobójczy (olejek).

Melisa - stosuje się wysuszone części zielne oddzielone od łodyżek. Zawiera 0,3% olejku (cytral, linalol, cytronelal), 5% garbników, fenolokwasy, gorycze, śluz.  Znajduje zastosowanie jako dodatek do:

Melisa wykazuje działanie: przeciwwirusowe i uspokajające.

Mięta pieprzowa- stosuje się wysuszone części zielne oddzielone od łodyżek. Zawiera olejki (3%), garbniki (12%), karotenoidy i sterole. Znajduje zastosowanie jako dodatek do:

Oregano - zwany dzikim majerankiem lub lebiodką, stosuje się wysuszone części zielne oddzielone od łodyżek.  Znajduje zastosowanie jako dodatek do:

Oregano wykazuje działanie: przeciwzapalne, antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe.

Rozmaryn lekarski - stosowany głównie w kuchni hiszpańskiej, bałkańskiej, meksykańskiej do mięs, wędlin i sosów. Kwiaty dodaje się do sałatek, natomiast łodyga może być używana jako szpikulec do szaszłyków nadając im zapach i smak.

Wyciągi z liści rozmarynu wykazują działanie żółciopędne, wspomagające niestrawności.  Olejki dodawane do rozgrzewających kąpieli pomagają w bólach mięśniowych i stanach reumatycznych.

Szałwia lekarska – znajduje zastosowanie do tłustych i ciężkostrawnych dań mięsnych (wpiera trawienie, zapobiega wzdęciom), dań rybnych, z dodatkiem grzybów (neutralizuje ich zapach), z dodatkiem warzyw korzeniowych. Może być stosowana do dań włoskich razem z rozmarynem (makaronów z sosem pomidorowym, focacci, ravioli) oraz do deserów owocowych (z mango, jabłka, gruszki). Szałwia wykazuje właściwości antyseptyczne (płukanie jamy ustnej przy Infekcjach/stanach zapalnych), przeciwdrobonustrojowa, przeciwzapalna, nieznacznie hipoglikemizująca, wspiera trawienie w nieżytach jelit i żołądka, przeciwpotliwa.

Tymianek pospolity - stosuje się wysuszone części zielne oddzielone od łodyżek. Jej cennymi olejkami są: tymol, karwakrol, p-cymol, linalol, borneol, a-pinen. Zawiera gorzką taninę i dlatego należy go dodawać do potraw z umiarem.  Znajduje zastosowanie jako dodatek do:

Tymianek wykazuje działanie wykrztuśne (napary, wyciągi i olejki), odkażające i rozkurczające.

Należy jak najkrócej przechowywać świeże zioła z tej grupy, gdyż tacą one swoje walory, dlatego można:

Wiele z powyższych ziół można kupić w stanie świeżym (w doniczkach, w pęczkach) lub suszonym, aby mieć je do użytku cały rok. Zioła przyprawowe można wyhodować na parapecie okna, na balkonie, czy też na działkach (inspekty, rabaty) komponując piękne zielniki, będące również ich ozdobą.

Ciąg dalszy w następnym numerze EchaGorzowa.pl.

dr hab. inż. Zuzanna Goluch, prof. UEW

Katedra Technologii Żywności i Żywienia

Wydział Inżynierii Produkcji

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

X

Napisz do nas!

wpisz kod z obrazka

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x