Echogorzowa logo

wiadomości z Gorzowa i regionu, publicystyka, wywiady, sport, żużel, felietony

Jesteś tutaj » Home » Żywienie »
Dalidy, Juliusza, Łucji , 13 grudnia 2024

Znaczenie ziół i przypraw w żywieniu człowieka (cz. II)

2024-11-08, Żywienie

W poprzedniej części z szerokiej gamy roślin zielarskich (ziół) i roślin przyprawowych, przedstawiliśmy rośliny dostarczające części zielnych, natomiast w tej części opisujemy te dostarczające kwiatów lub pączków.

Goździki
Goździki Fot. pixabay.com

Goździki –  są to suszone jadalne i nierozwinięte pąki goździkowca korzennego, drzewa z rodziny mirtowatych wprawianego w Indiach, Sumatrze, Zanzibarze, Brazylii, Antylach. Największym producentem goździków jest Tanzania, Indonezja, Madagaskar. Od wieków stosowane w medycynie chińskiej i indyjskiej. Pąki zbiera się przed okresem kwitnienia, gdyż wtedy zawierają najwięcej cennych olejów eterycznych odpowiedzialnych za ich właściwości kulinarne i lecznicze. Cennymi olejkami goździków są: eugenol (25%) i wanilina odpowiadające za charakterystyczny korzenny zapach, oraz kariofilen, krezole, gwajakol i metylogwajakol. Goździki zawierają również witaminy (A, C, E, K, z grupy B) oraz składniki mineralne (żelazo, magnez, wapń, potas, sód i fosfor).

Goździki dzięki obecności eugenolu wykazują działanie prozdrowotne takie jak:

Kulinarnie goździki znajdują zastosowanie jako dodatek do:

Goździki wchodzą w skład mieszanek przyprawowych takich jak curry i przyprawa do piernika. Na rynku goździki dostępne są jako suszone pąki oraz jako mielone. Goździki wykazują silne działanie przeciwutleniająca oraz hamują wzrost G(+) bakterii Listeria monocytogenes odpowiedzialnych za niewidoczne psucie się żywności zagrażające zdrowiu człowieka. Natomiast olejek goździkowy stosuje się do aromatyzowania wyrobów cukierniczych i likierów. Stosuje się go do łagodzenia bólu gardła w formie płukanek lub inhalacji, a nawet same rozgryzione goździki. W dietetyce goździki mogą być włączone do diety papkowatej stosowanej w chorobach jamy ustnej, przełyku, w przypadku utrudnionego gryzienia i połykania treści pokarmowych.

Zastosowanie goździków obejmuje też ich działanie przeciwpasożytnicze (w połączniu ze spożywanym siemieniem lnianym), łagodzące bóle mięśni i stawów w postaci okładów z  herbat (w połączniu z przeciwzapalnym miodem), wspierające funkcjonowanie wątroby, żołądka i libido (naturalny afrodyzjak dla mężczyzn) w postaci syropu, wspierające trawienie, metabolizm i odchudzanie w postaci naparu (z cytryną, imbirem, cynamonem) czy też działanie przecitrądzikowe (kremy i ich dodatkiem) i poprawiające kondycję włosów (oleje z goździków dodawany do szamponu i odżywki). Należy jednak być ostrożnym przy stosowaniu olejku z goździków (najlepiej po rozcieńczeniu) ze względu na jego drażniące działanie na skórę, oczy i drogi oddechowe, jak i samych goździków przez osoby z cukrzycą ze względu na ich hipoglikemiczne działanie. Zawarty w goździkach eugenol może wchodzić w interakcje z lekami rozrzedzającymi krew (np. warfaryna).

Szafran - to znamiona kwiatu krokusa uprawnego i najdroższa przyprawa (około 10 tys. USD/1 kg; tzw. „czerwone złoto”) ze wglądu na trudności w uprawie i ręcznym pozyskiwaniu, ale jednocześnie najbardziej fałszowana (np. kwiatami aksamitki). Ze 150 kwiatów krokusa uzyskuje się zaledwie 1 gram suchej przyprawy. Stosuję się ją głównie w kuchni azjatyckiej i śródziemnomorskiej. W Europie głównym producentem jest Grecja.

W skład szafranu wchodzą: cukry proste (12-15%) i złożone (ok. 40%), woda (9-14%),  białka i aminokwasy (11-13%),  celuloza (4-7%),  tłuszcze (3-8%), składniki mineralne (1%),  witaminy z grupy B (B1, B2). Za aktywne składniki szafranu, istotne dla jego właściwości, uważa się olejki eteryczne (0,3-1,5%), glikozydy: krocetyna (crocetin) i jej estry - krocyny (crocicn) odpowiadające za zółtopomarańczowy kolor (do 8%), pikrokrocynę (picrocrocin) dającą smak i safranal, który wytwarza się podczas suszenia szafranu i głównie jest odpowiedzialny za zapach. Im większa zawartość pikrokrocyny i safranalu tym lepsza jakość szafranu.

Obecne w szafranie związki wykazują działanie:

Szafran ze względu na jego intensywny smak (określany jako korzenny, gorzki, lekko ostrym, piżmowy) i kolor kulinarnie znajduje zastosowanie jako dodatek do:

Ze względu na intensywny smak przyjmuje się stosowanie 5 nitek szafranu na osobę. Jednak szafran spożyty w nadmiernych ilościach (powyżej 1 g) może spowodować zmiany apetytu, bóle brzucha, nudności, wymioty, wzdęcia, reakcje alergiczne, pogorszenie samopoczucia, objawy strony układu nerwowego (drgawki, bóle i zawroty głowy). W ilościach 5-10 g może wykazywać na organizm efekt toksyczny. Osoby stosujące leki na pracę nerek, obniżenie ciśnienia tętniczego lub przeciwdepresyjne powinny skonsultować spożycie szafranu z lekarzem, gdyż zachodzi między nimi interakcja. Kobiety ciężarne również nie powinny spożywać nadmiernie szafranu, gdyż może to spowodować pobudzenie aktywności skurczowej macicy i poronienie.

Zarówno goździki jak i szafran, jako surowce oraz pozyskiwane z nich olejki eteryczne, są coraz częściej stosowane w nutrceutykach (suplementach diety, żywności funkcjonalnej) i propagowane w celach profilaktycznych w ramach medycyny komplementarnej i medycyny alternatywnej (Complementary and Alternative Medicine - CAM). Jednak zastosowane w różnych dolegliwościach nie mogą zastąpić pełnej diagnozy lekarskiej i zaordynowanego  leczenia.

dr hab. inż. Zuzanna Goluch, prof. UEW

Katedra Technologii Żywności i Żywienia

Wydział Inżynierii Produkcji

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

X

Napisz do nas!

wpisz kod z obrazka

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x