Echogorzowa logo

wiadomości z Gorzowa i regionu, publicystyka, wywiady, sport, żużel, felietony

Jesteś tutaj » Home » Żywienie »
Arnolda, Dory, Pawła , 15 stycznia 2025

Ziołowy zapach Świąt Bożego Narodzenia

2024-12-08, Żywienie

Często zapachy świąt wywołują wspomnienia z bezpiecznego i beztroskiego okresu dzieciństwa, ciepłej rodzinnej atmosfery, również w gronie już nieżyjących dzisiaj przodków.

Cynamon
Cynamon Fot. pixabay.com

Występuje bardzo duże zróżnicowanie potraw świątecznych, a tym samych ich zapachów, w zależności od regionu kraju czy też pochodzenia.

Dla wielu z nas zapach świąt to zarówno aromat drzewek iglastych (jodły kaukaskiej, sosny pospolitej, świerku pospolitego), świeżych owoców (jabłek, pomarańczy, mandarynek, grejpfrutów, cytryny, limonki), suszonych owoców (skórki cytryny/pomarańczy, jabłek, śliwek), ale też ziół takich jak: anyż, cynamon, estragon (zupa rybna, karp z wody), goździki (barszcz wigilijny, kompot z suszu, karp z wody, ryba faszerowana), gałka muszkatołowa, jałowiec (barszcz wigilijny, kulebiak), koperek (sandacz po kaszubsku), liść laurowy (rosół z ryby, wywary do ryb, ryba faszerowana, kulebiak), lubczyk (zupa rybna), pieprz (potrawy rybne, farsze do uszek i pierogów), rozmaryn, szałwia (karp z wody) wanilia czy ziele angielskie (barszcz wigilijny, ryba faszerowana, karp po poznańsku, kulebiak). Potrawy na świątecznym stole, przygotowane z dodatkiem ziół, mają pobudzać nie tylko procesy trawienne, ale też i nasze zmysły, poprawiać samopoczucie i wywoływać przyjemne doznania. Niektóre z wymienionych ziół zostały już opisane w numerach wrzesień-listopad Echo Gorzowa (są na stronie interentowej), dlatego w tym artkule skupiono się na pozostałych.

Cynamon – to zmielona wysuszona kora młodych gałązek drzewa cynamonowego uprawianego na Cejlonie, w Chinach, Japonii, na Jawie i w Brazylii. Kora cynamonowca zawiera 1% olejku, w składzie którego znajduje się aldehyd cynamonowy (65-75%), dihydrocynamonowy, benzoesowy, eugenol (4-10%), kuminol, terpeny, seskwiterpeny oraz garbniki. Również w cynamonie obecne są katechiny, flawony, izoflawony, flawonole, błonnik, chrom, żelazo i wapń.

W potrawach świątecznych cynamon znajduje zastosowanie razem ze skórką pomarańczy np. w zupie migdałowej z ryżem. Jest elementem mieszanek korzennych, dodawanych do piernika, pierniczków. Może być cynamon też składnikiem aromatycznej i rozgrzewającej kawy, herbaty, naparów ziołowych, kakao, gorącego mleka czy też marynat, farszu, bitek, kotletów, marchwi, cukinii i dyni. Obecny w cynamonie aldehyd cynamonowy (cynamal) wykazuje działanie:

Wyciągi cynamonu pozyskiwane na drodze ekstrakcji kory służą do leczenia zaburzeń pracy przewodu pokarmowego (niestrawności, wzdęcia, stany spastyczne, brak łaknienia), zapobiegają nadkwaśności i działają przeciwbiegunkowo. Cynamon szczególnie zalecany dla osób z artretyzmem i zaburzeniami gospodarki lipidowej. U chorych na cukrzycę typu 2 wykazano, że spożywanie cynamonu w ilości > 1 g obniża we krwi stężenie glukozy, triacylogliceroli i cholesterolu całkowitego. Zawarta w cynamonie epikatechina i aldehyd cynamonowy opóźniają postęp choroby Alzheimera lub Parkinsona.

Nie zaleca się spożywania cynamonu przez: kobiety ciężarne ze względu na działanie poronne, osoby z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, osoby chorujące na kamicę wątrobową i zaburzenia funkcjonowania pęcherzyka żółciowego ze względu na zawarty w nim eugenol. Cynamon jest też alergenem kontaktowym i pokarmowym, dlatego może wywoływać zmiany atopowe w okolicy czerwieni wargowej, dziąseł i na dłoniach.

Cynamon znajduje też zastosowanie w kosmetologii np. maseczka z łyżki miodu, łyżki cynamonu zmniejsza objawy trądziku już po tygodniu jej stosowania.

Gałka muszkatołowa – drzewo pochodzące z Indii Wschodnich, Jawy, półwyspu Malajskiego, Brazylii. Stosuje się jądra orzecha pozbawionego twardej łupiny. Jej cennym olejkiem jest: pinen (15%), kamfen, limonen, cyneol, alkohole terpenowe. W gałce znajduje się też halucynogenny metyloksysafrol (8%), mirystycyna, witaminy z grupy B, witamina A i C, wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor.

Gałka muszkatołowa                                                Fot. pixabay.com

Zmielona (ucierana) gałka znajduje zastosowanie jako dodatek do:

W potrawach świątecznych gałka znajduje zastosowanie do świątecznego pasztetu z grzybami, piernika razem z goździkami i cynamonem, skórka pomarańczy.

Warto wspomnieć, że gałka muszkatołowa wykazuje działanie:

Olej z gałki muszkatołowej znajduje zastosowanie w leczeniu stanów zapalnych pęcherza moczowego i dróg moczowych oraz halitozy (nieprzyjemnego oddechu). Dzięki obecności mirystycyny w gałce wpływa ona na przepływ krwi w naczyniach wspomagając potencję. Jednocześnie ze względu na działanie tego związku gałka nie powinna być spożywana przez osoby z epilepsją, kobiety ciężarne i karmiące, alergików i dzieci, gdyż w większych ilościach wykazuje działanie psychotropowe, narkotyczne i poronne. Można uzyskać podobny smak do gałki poprzez wymieszanie innych bezpieczniejszych ziół tj.: cynamonu, imbiru, liścia laurowego i ziela angielskiego.

Gałka ze względu na działanie antyseptyczne i przeciwzapalne wykorzystywana jest w produkcji kosmetyków do cery trądzikowej, ale też past do zębów, perfum, mydeł i szamponów.

Cytrusy - to owoce roślin z rodzaju Citrus L. których uprawa historycznie odbywała się w Azji już w czasach starożytnych. Zalicza się do nich najbardziej popularne w Polsce m.in. cytrynę zwyczajną, słodką i gorzką pomarańczę, lionkę, grejpfruty, pomelo i klementynki. Są one niskoenergetyczne, zawierają przeciwutleniacze (apigenine i naringeninę, witaminę C), składniki mineralne (potas, magnez), błonnik łagodzący zaparcia, ale i też przeciwnowotworowe limonidy. Choć cytrusy nie należą do ziół, to jednak znajdują swoje stałe miejsce na świątecznym stole.

Cytryny                                                                                                     Fot. pixabay.com

Z cytrusów wykorzystuje się w potrawach świątecznych całą cytrynę (zupa fasolowa ze śliwkami), a sok z cytryny np. do śledzia w oliwie, sałatki śledziowej, placka drożdżowego z makiem czy też krążków rybnych z chrzanem. Sok z pomarańczy dodaje się do piernikowego bakaliowca. Natomiast starte skórki z cytryny lub pomarańczy stosuje się do kompotu z suszu, maku z bakaliami, łamańców z makiem, herbat rozgrzewających, ciast (makowca, bab, keksa). Miąższ z cytryny i pomarańczy wykorzystuje się do przyrządzenia sałatki śledziowej z buraczkami i cytrusami.

Wanilia – to pnącze z rodziny storczykowatych (Orchidaceae) pochodzące z Meksyku, uprawiane w Brazylii, Indiach, Guajanie, na Jawie, Cejlonie i Madagaskarze. Owocem jest podłużna torebka, która poddawana jest procesowi fermentacji wówczas bezwonna glukownilia ulega rozpadowi do glukozy i wonnej waniliny (1,3-2,9%). Na aromatycznych zapach też wpływa kwas cynamonowy, alkohol waniliowy. Laska wanilii zawiera też garbniki, cukry, żywice i śluzy.

Wanilia może być stosowana jako: płynny ekstrakt, ekstrakty proszkowe, pasty oraz zmielone części laski wanilii. W różnych formach ma zastosowanie jako dodatek do:

Laska wanilii jest składnikiem placka drożdżowego z makiem czy makówek w mleku. Natomiast zapach waniliowy dodawany jest do kutii i klusek z makiem. Cukier waniliowy stosowany jest do maku z bakaliami, łamańców z makiem, bab, keksów, makowców, strucli z powidłami czy też lukrów do ciast.

Warto wspomnieć, że wanilia wykazuje działanie:

Osoby ze skłonnościami do alergii powinny wanilię unikać ze względu na możliwość wywołania egzemy, podrażnienia skóry i jej kontaktowego zapalenia, czy też zmiany w pigmentacji.

Całość świątecznego zapachu dopełniają aromaty innych surowców użytych do wykonania potraw takich jak: cebula, chrzan, czosnek, grzyby, jaja, kapusta kiszona, mak, migdały, miód, natka pietruszki oliwa z oliwek, orzechy, seler, rodzynki, ryby, mięso, wędliny, żelatyna.

Ciąg dalszy nastąpi…

dr hab. inż. Zuzanna Goluch, prof. UEW

Katedra Technologii Żywności i Żywienia

Wydział Inżynierii Produkcji

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

X

Napisz do nas!

wpisz kod z obrazka

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x