więcej

więcej
Echogorzowa logo

wiadomości z Gorzowa i regionu, publicystyka, wywiady, sport, żużel, felietony

Jesteś tutaj » Home » Mija dzień »
Józefa, Lubomira, Ramony , 1 maja 2024

Za dużo tłuszczu, za mało warzyw i owoców

2014-04-09, Mija dzień

Do zadań Inspekcji Sanitarnej należy m.in. kontrolowanie jakości jedzenia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego. W ubiegłym roku Sanepid stwierdził liczne  nieprawidłowości w jadłopisach skontrolowanych 123  szpitalach, zakładach opiekuńczo-wychowawczych, żłobkach, przedszkolach, szkołach, internatach, czy zakładach pracy naszego województwa.

Oto najważniejsze z nich:

- brak w posiłkach produktów stanowiących źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego,

- podawanie w nadmiernej ilości gorszych gatunków wędlin (np. salcesonu, mielonki, parówek, pieczeni, pasztetów), które są w większości źródłem tłuszczu,

- nadmierną ilość spożywanego tłuszczu pochodzenia zwierzęcego (masła),

- niedostateczną ilość świeżych i przetworzonych warzyw i owoców, zarówno w posiłkach obiadowych, jak i do śniadań i kolacji,

- niski udział produktów o wysokiej zawartości węglowodanów złożonych i produktów wysokobłonnikowych (ciemne pieczywo, kasze, warzywa strączkowe suche),

- małe urozmaicenie posiłków (potrawy powtarzające się częściej, niż co 7 dni).

Sukcesywnie wzrasta liczba obiektów korzystających z usług firm cateringowych. W roku 2013 pod naszym nadzorem znajdowało się 18 takich zakładów. Podczas kontroli sanitarnych tego typu firm nie stwierdzono zakładów niezgodnych z wymaganiami prawa żywnościowego. Ich stan sanitarno-higieniczny w porównaniu do roku 2012 uległ zdecydowanej poprawie (w 2012 r. nieprawidłowości odnotowano w 12,5 % z nich).

Z uwagi na brak regulacji prawnych, organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nie mają podstaw do egzekwowania prawidłowego żywienia w zakładach żywienia zbiorowego. W związku z powyższym przeprowadzane oceny sposobu żywienia, w tym informacje o stwierdzonych nieprawidłowościach, przesyłane są w formie pism intencyjnych do podmiotów odpowiedzialnych za żywienie.

WSSE w Gorzowie

X

Napisz do nas!

wpisz kod z obrazka

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x