więcej

więcej
Echogorzowa logo

wiadomości z Gorzowa i regionu, publicystyka, wywiady, sport, żużel, felietony

Jesteś tutaj » Home » Trzy pytania do... »
Anieli, Kasrota, Soni , 28 marca 2024

Mruczyk: To także zmiana stylu życia na lepszy

2023-02-06, Trzy pytania do...

Trzy pytania do dr Kingi Mruczyk, dietetyka i wykładowcy w Zamiejscowym Wydziale Kultury Fizycznej w Gorzowie

Fot. Archiwum prywatne Kingi Mruczyk
Fot. Archiwum prywatne Kingi Mruczyk

- Do Rady Miasta wpłynęła niedawno interpelacja, by w gorzowskich placówkach oświatowych opcjonalnie pojawiła się dieta wegańska. Miasto się nie zgodziło, odwołanie od tej decyzji jest w toku. Czy dieta wegańska zaspokaja wszystkie potrzeby żywieniowe rosnącego organizmu?

- Dieta wegańska zakłada eliminację wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli mięsa, drobiu, ryb, jajek, nabiału, miodu. Jest to więc w pełni dieta roślinna, bazująca na warzywach, owocach, zbożach, nasionach roślin strączkowych, orzechach, nasionach, pestkach, olejach roślinnych. Dieta wegańska jest trudniejsza do zdrowego zbilansowania niż tradycyjna czy nawet wegetariańska. Jeśli ma być zdrowa, należy poświęcić jej dużo uwagi, regularnie konsultować się z lekarzem i dietetykiem oraz wykonywać regularne badania możliwych niedoborów. Dieta wegańska może sprawiać trudność w zapewnieniu odpowiedniej podaży niektórych składników pokarmowych zwłaszcza witaminy B 12, aminokwasów egzogennych, kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D, wapnia, żelaza, jodu, cynku i selenu. Nieodpowiednio zrównoważony weganizm z racji tego, że nie pozwala na dostarczanie organizmowi składników pochodzenia zwierzęcego, może u dziecka prowadzić między innymi do anemii i niedożywienia. Ostatnie badania naukowe opublikowane w 2021 roku przez polskich naukowców w ,,American Journal of Clinical Nutrition” mówią o korzyściach kardiometabolicznych u dzieci na dietach wegańskich w stosunku do dzieci jedzących tradycyjnie, ale też o ryzyku związanym ze zdrowiem kości, niższym wzrostem i wyższym ryzykiem niedoborów pewnych składników odżywczych. Nie można zapominać, że rozwijający się organizm ma nieco odmienne potrzeby żywieniowe niż organizm osoby dorosłej. Niektóre substancje odżywcze, nawet z najbardziej zbilansowanej diety roślinnej, mają inną biodostępność niż te z produktów zwierzęcych.  Należy również zwrócić uwagę, iż badania dotyczące diety wegańskiej u dzieci nie są badaniami bardzo długoterminowymi, wieloletnimi, zwłaszcza jeżeli chodzi o populację z zachodniej i środkowej Europy. Dostępne badania trwały kilka tygodni, miesięcy, czasami kilka lat - w tym przypadku niewiele jest takich badań, dlatego też potrzebnych jest więcej długoterminowych doniesień naukowych dotyczących wpływu diety wegańskiej na zdrowie zwłaszcza niemowląt i dzieci.

- Pozytywną opinię o korzyściach wynikających ze stosowania diety wegetariańskiej na każdym etapie rozwoju wydał kilka lat temu Instytut Żywności i Żywienia, dając zielone światło do wprowadzenia jej do placówek oświatowych. Jakie plusy ma taki model odżywiania się?

- Dieta wegetariańska wyklucza mięso ssaków, drobiowe oraz ryby i owoce morza, natomiast obecne są inne produkty odzwierzęce, jak mleko i produkty mleczne, jajka czy miód oraz wszystkie grupy produktów roślinnych. W licznych badaniach udowodniono, iż dobrze zbilansowana dieta wegetariańska niesie ze sobą działanie prozdrowotne, między innymi bardzo korzystnie wpływa na schorzenia układu sercowo-naczyniowego przez redukcję stężenia cholesterolu frakcji LDL czy regulację ciśnienia krwi. Warto wspomnieć, iż dieta bez mięsa redukuje znacząco ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, insulinooporności czy nowotworów, w tym raka jelita grubego, prostaty czy piersi. Osoby na diecie wegetariańskiej często odznaczają się lepszym wskaźnikiem masy ciała (BMI) niż osoby „wszystkożerne”. Dodatkowo badania pokazują, iż wraz ze zmianą stylu żywienia i przejściem na dietę bezmięsną często skorelowana jest ściśle zmiana stylu życia na lepszy i unikanie niekorzystnych zachowań zdrowotnych, jak na  przykład palenie czy spożywanie alkoholu.

- Hipokrates powiedział: "Niech pożywienie będzie twoim lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem". Co powinno dominować w diecie, aby w sposób naturalny budować odporność organizmu?

- Dieta wspomagająca odporność to dieta dobrze zbilansowana i właściwie skomponowana, bez niedoborów składników odżywczych, oparta na zasadach zdrowego żywienia. Substancje stymulujące system immunologiczny, mające na celu regulowanie odpowiedzi odpornościowej organizmu na infekcje nazywane są immunomodulatorami. Spośród nich udowodnioną skuteczność wykazują składniki żywności, między innymi wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny n-3, niektóre witaminy, jak A, D, E, C oraz witaminy z grupy B oraz składniki mineralne - żelazo, cynk, selen, miedź. Ponadto rozwój korzystnej mikroflory jelitowej, która wchodzi w interakcje z układem odpornościowym, stymuluje dieta bogata w błonnik pokarmowy, ograniczenie produktów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe i cukry proste, ograniczenie produktów wysokoprzetworzonych, organicznie nadmiernych ilości alkoholu, odpowiednia suplementacja witaminy D3 unikanie zbyt wysokiego spożycia białka zwierzęcego, w tym białka z czerwonego mięsa i diety wysokotłuszczowej. Korzystny wpływ na naszą odporność mają produkty fermentacji mlekowej, czyli naturalne probiotyki - kefir, jogurt, maślanka, jak również kiszonki – ogórki, buraki, kapusta i inne napoje fermentacyjne.

Maja Szanter

X

Napisz do nas!

wpisz kod z obrazka

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x